הפסקת חשמל המתרחשת בבניין מגורים, מעבר לגרימת אי הנוחות לדיירים בדירות בגלל מזגן שהפסיק לפעול ביום חם או מחשב שכבה לפתע והנתונים אבדו, עלולה לשבש פעילות של מערכות חיוניות בבניין כמו מערכת כיבוי אש, מעליות ואספקת מים. כדי לתמוך במערכות אלו בעת הפסקת חשמל הפתרון הוא גנרטור המספק חשמל בעת חירום ונותן גיבוי לרשת החשמל הארצית.
גנרטור הוא מכונה המפיקה חשמל באמצעות המרת אנרגיה מכנית לחשמל, הגנרטור מונע על ידי דלק או בנזין ואינו תלוי באספקת אנרגיה חיצונית להפעלתו. כך שהוא עצמאי לפעול ללא תלות כיחידה עצמאית ויכול לספק חשמל לבניין ומערכותיו בעת בהפסקת חשמל.
מהי חשיבות הגנרטור בבית משותף
בניינים רבי קומות עלולים לקרות אירועי חירום אשר שיש בהם סיכון לפגיעה בחיי אדם כמו שריפה, הפסקת פעילות של מעלית עם נוסעים הלכודים בתוכה או אירוע שמחייב פינוי של כל הדיירים מהבניין. במצבים אלו נדרש כי מערכות חיוניות ומערכות החירום של הבניין יפעלו גם במצב של הפסקת חשמל ומכאן חשיבותו של גנרטור החירום בבניין לספק חשמל למערכות אלו.
באילו מערכות תומך הגנרטור
תפקידו של גנרטור החירום הוא לספק חשמל רק למערכות החיוניות לבניין עד אשר הספקת החשמל תחודש מהרשת הארצית והוא תומך במערכות:
• מעליות
• מערכת גילוי אש
• מערכת כיבוי אש
• משאבות מים וספרינקלרים
• תאורת חירום
• מערכת איוורור ופינוי עשן
• תאורה לאזהרה של מכשולי טיסה
כדי להבין מה חשיבותו של הגנרטור החירום נציג מה קורה בתרחיש של אירוע שריפה שהינו בעל רמת סיכון גבוהה בבניין לחיי אדם ולרכוש. במצב בו פורצת שריפה קיים סיכוי גבוה כי החשמל לבניין ינותק כך שאספקת חשמל באמצעות גנרטור למערכות החיוניות יאפשרו להתגבר על האירוע ולמזער נזק באמצעות אספקת חשמל לתאורה לשטחים הציבוריים כך שדיירים יראו את דרכם החוצה דרך המדרגות, מערכות המים יפעלו עם מערכות כיבוי האש להתגברות על הלהבות, מערכת האוורור ופינוי עשן תופעל כדי להפחית את ריכוז הגזים הרעילים. מעליות ימשיכו לפעול ולפנות דיירים שכבר היו במהלך נסיעה כך שלא יתקעו במעלית ויהיו חשופים לנשום עשן שמצטבר בפיר המעלית.
ללא גנרטור שמספק חשמל במצב כזה עלול להיגרם נזק רב לרכוש ולחיי אדם.
מה אומר החוק בעניין גנרטור בבניין מגורים
לאור חשיבותו של הגנרטור במצבי חירום ומתוך חשש לאירועים מסכני חיים בבניין, נקבעו תקנות מחייבות בחוק התכנון והבנייה (התשכ"ה-1965, סעיף 158) התקנה של גנרטור אשר יופעל אוטומטית במקרה של הפסקת חשמל ממקור מתח ראשי מרשת חשמל ציבורית.
התקנות קובעות כי בכל בניין רב קומות יותקן גנרטור לגיבוי, הגדרה של בניין רב קומות – בניין שבו הפרש הגובה בין מפלס הכניסה הקובעת לבניין לבין מפלס הכניסה לקומה הגבוהה ביותר המיועדת לאכלוס, שהכניסה אליה דרך חדר מדרגות משותף, עולה על 29 מטרים.
מה עושים בבניינים בהם אין גנרטור
החוק לא חל על בניינים גבוהים ישנים שנבנו לפני התיקון לחוק, כל שכן היות וגנרטור הוא מתקן חיוני להבטחת תפעול מערכות בעת הפסקת חשמל, יכולים הדיירים לקבל החלטה במסגרת אספת הדיירים על התקנה של גנרטור בבניין. היות ומדובר במתקן חיוני אשר קיבל הגדרה בחוק ככזה, ההחלטה באסיפה יכולה להיות ברוב רגיל, אלה אם כן יש לבניין תקנון מוסכם בו הוחלט אחרת על קבלת החלטות מסוג זה.
מה צריך לדעת על תפעול ואחזקת גנרטור חירום
התקנה של גנרטור
- יותקן מתג להפסקת פעולת הגנרטור בשעת חירום; המתג יותקן במקום נוח לגישה.
- הגנרטור יותקן בחדר בעל קירות בנויים, מהרצפה עד לתקרה, מאלמנטים עמידי אש למשך שעתיים לפחות.
- חדר החסנת הגנרטור יאוורר באוויר צח הבא מן החוץ, והגזים הנפלטים מבעירת הדלק במנוע ייפלטו ישירות אל אוויר החוץ.
- דלתות חדר החסנת הגנרטור יהיו דלתות אש.
- יותקן מקום לאחסון הדלק הנוזלי בהתאם לתקנות רישוי עסקים (אחסנת נפט), התשל"ז-1976, לעניין זה רואים את התקנות האמורות חלות לגבי בניינים המשמשים למגורים, למשרדים ולכל מטרה אחרת.
- אספקת זרם החשמל מהגנרטור למערכות החירום תהיה באמצעות כבל מוגן אש לטמפרטורה של 800 מעלות צלזיוס למשך 90 דקות לפחות; חיבור החשמל ייעשה ישירות מלוח החלוקה של הגנרטור אשר ימוקם בחדר הגנרטור או באזור מוגן אש אחר.
- חיבור החשמל ייעשה בפיר נפרד מזה של מקורות המתח האחרים בבניין.
אחזקה
- אחת לתקופה יש לבצע הפעלה יזומה לגנרטור, על מנת לוודא הנעה תקינה ושקיימת יכולת לייצור חשמל בהתאם להוראות יצרן.
- אחת לתקופה יש לבצע הפעלה יזומה באמצעות הפסקת חשמל יזומה לגנרטור וזאת כדי לוודא שמערכת הפיקוד האוטומטית אכן פועלת כראוי ומכניסה את הגנרטור לפעולה בהתאם להוראות יצרן.
- אחת לשנה יש לבצע לגנרטור טיפול טכני, החלפת שמנים, פילטרים וכו' בהתאם להוראות יצרן.
- יש לבדוק במסגרת הביקורות התקופתיות את מיכל הסולר ולתדלק בהתאם לצורך.
בטיחות
- חשוב לוודא שקיימת תאורת חירום בחדר הגנרטור.
- יש לוודא שחדר הגנרטור נקי מחפצים והגישה לגנרטור חופשית.
- יש לוודא שחדר הגנרטור נעול והגישה אליו מותרת למוסמכים בלבד.
- אין לעשן או להדליק אש בקרבת הגנרטור או מיכל הדלק.
- יש לאחסן את הדלקים של הגנרטור במכלים מוגנים שיועדו לכך.
חשיבות הגנרטור ואחזקתו
גנרטור בבניין מבטיח את אספקת החשמל למערכות חיוניות בבניין במקרה של הפסקת חשמל. תחזוקת הגנרטור באופן שוטף הינה פעולה חיונית על מנת לאפשר לבניין להתגבר על מצבים בעת אירוע חירום בבניין. ועד הבית חייב לבצע בקרה אחר פעולות האחזקה השוטפת של הגנרטור ולוודא כי מתקיימות בדיקות תקופתיות. תחזוקת הגנרטור נדרשת להתבצע על ידי גורם מוסמך הבקיא באחזקה בהתאם להגדרות היצרן.
מאמרים דומים
10 מערכות החשמל בבית משותף שכל ועד בית צריך להכיר
החשמל הציבורי הוא כאמור "העורק הראשי" של הבניין. מערכות החשמל בבניין חיוניות ביותר לתפעול הבניין ועלותן גבוהה, כך שיש להבין בהן ולתחזק אותן באופן מקצועי ואחראי. הדבר דורש מנציגות הוועד הבנה בסיסית בנושא, ובהתאם – בחירת גוף מתחזק מקצועי ובעל ניסיון במבנים מודרניים ובקיאות בכל המערכות.
תחזוקת מעליות בבית משותף
המעלית היא מתקן מרכזי בקיום שגרת החיים בבית המשותף. בייחוד בשנים האחרונות, עם ריבוי הבנייה לגובה, תלותם של הדיירים במעלית כדי להגיע לפתח דירתם הפכה משמעותית יותר. אין זו משימה קלה לעלות לקומה החמישית ומעלה ברגל, כך שתקינות המעלית היא עניין הכרחי בהתנהלות הבניין.