המפקח על רישום המקרקעין במשרד המשפטים, שנקרא גם המפקח על הבתים המשותפים, הוא גוף סטטוטורי שממונה על פי חוק המקרקעין, המקנה לו סמכות מנהלית לרשום בית משותף או לבטל רישום זה, וסמכות המשפטית במקרים של סכסוכי שכנים. המפקח מכריע בבעיות ביישום זכויות וחובות הדיירים ברכוש המשותף או בהסגת גבול.
בעניינים מסוימים המפקח מהווה ערכאה שיפוטית שלה סמכות מקבילה לבית – משפט השלום (כלומר, ניתן לפנות גם אליו וגם לבית – משפט השלום), ובעניינים אחרים הוא הערכאה הבלעדית. המפקח ממונה על – ידי שר המשפטים, ועליו להיות כשיר לכהן כשופט שלום.
א. הנושאים הכלולים במסגרת סמכותו המנהלית של המפקח:
– בתים משותפים רישום בתים כבית משותף, ביטול ותיקון צווי רישום, מתן צווים לרישום –
תקנון מוסכם לבית משותף.
– פיקוח מנהלי ומקצועי על לשכות רישום המקרקעין (טאבו).
– מתן החלטות שונות על פי חוק המקרקעין ותקנותיו, כגון תיקוני טעויות סופר, – ביטול זכויות ועוד .
– מינוי נציגות לבית המשותף (ועד בית) בהתאם לחוק.
ב. הנושאים הכלולים במסגרת סמכותו השיפוטית של המפקח:
– דיון ופסיקה בסכסוכים בין בעלי דירות בבתים משותפים.
– מוקנות למפקח על פי החוק כל הסמכויות שיש לשופט בית משפט השלום הדן בתביעה אזרחית. ערעורים על פסקי הדין הניתנים על ידי המפקחים מוגשים לבית המשפט המחוזי .
– סמכויות נוספות של המפקח על רישום מקרקעין, שניתן לכנותן מעין שיפוטיות, הן להורות
על רישום ראשון, תיקון רישום שטח וחידוש רישום מקרקעין שרישומם הושמד או טושטש.
ברחבי הארץ יש תשע לשכות מפקחים על רישום המקרקעין: בירושלים, בתל אביב, בחיפה, בפתח תקווה, בנצרת, בנתניה, בבאר שבע, בחולון וברחובות. וכן שלוש שלוחות: בחדרה, באשדוד ובעכו . לשכות המפקח צמודות ללשכות רישום המקרקעין (טאבו).

כל בעל דירה וכל ועד בית זכאים להגיש תביעה בפני המפקח. את התביעה יש להגיש בלשכת המפקח שבה רשום הבית המשותף שבו נוצר הסכסוך.
המפקח מוסמך להורות על מתן צווים שונים, כגון צו כספי, למשל בדבר תשלום חובות דייר למִסֵי ועד הבית, וכן צו עיקול זמני, או צו "עשה", למשל בדבר סילוק ציוד מהרכוש המשותף, או צו "אל תעשה", למשל בדבר הימנעות מלכלוך הרכוש המשותף .
ההחלטות של המפקח על רישום המקרקעין נחשבות לפסק דין של בית משפט השלום לכל דבר ועניין, כך שניתן לאכוף ולממש אותן בלשכות ההוצאה לפועל אם מדובר בחוב כספי או בהליך של ביזיון בית המשפט, במקרים שבהם מדובר בצווי "עשה" או בצווי מניעה שניתנו על ידי המפקח.
מאמרים דומים

האגודה לתרבות הדיור
האגודה לתרבות הדיור היא עמותה שהוקמה בשנת 1964 על ידי ממשלת ישראל ומשרד הבינוי והשיכון .

תקנון בית משותף
ניהול הבית המשותף בידי הדיירים מתקיים באמצעות התקנון, שהוא מערכת כללים אשר מוגדרת
באמצעות חוזה המסדיר את היחסים המשפטיים בין בעלי הדירות.