לפי סקר המשרד לאיכות הסביבה , ישראלי ממוצע מייצר ביום 1.7 ק"ג פסולת, שהם 612 ק"ג פסולת בשנה, כך שבניין שלם מייצר ביום כמה עשרות עד מאות ק"ג אשפה. טיפול ותחזוקה לא נכונים בפסולת הבניין עלולים, מן הסתם, להביא למפגע תברואתי שיסכן את בריאות כלל השכנים.
בכל בניין משותף ניתן למצוא חדר אשפה, אמנם זהו המקום שבו אנו פחות רוצים לשהות או להכיר, אבל חדר האשפה הוא אחד המתקנים המרכזיים בבית המשותף, ואם אינו מתוחזק נכון, נחווה תוך זמן קצר ריחות לא נעימים ומפגעים תברואתיים.
כדי שחדר האשפה יבצע את תפקידו על הצד הטוב ביותר, צריך להשקיע מאמצים לא מבוטלים בניקיון ובתחזוקה של חדר זה ושל מערכות הטיפול בפסולת.
ניתן להבחין בשני סוגים עיקריים של מערכות אשפה בבתים משותפים. האחד הוא חדר האשפה המסורתי, שבו הדיירים נדרשים לפנות את האשפה הביתית לתוך פחי אשפה גדולים המרוכזים בחדר. והשני, הנפוץ בעיקר במגדלי מגורים חדשים, הוא מצנחת אשפה (שוט אשפה), אשר מאפשרת לדיירים השלכת הפסולת הביתית דרך חדר פינוי אשפה קומתי לשוט, והאשפה מובלת דרך שוט האשפה לדחסן שנמצא בחדר האשפה שבקומת הקרקע.
חדר אשפה
חדר האשפה הוא מתקן חיוני בבניין, והוא נועד לרכז את האשפה שמייצרים הדיירים ולאגור אותה עד לפינויה על ידי הרשות המקומית. חדר אשפה שאינו מתוחזק כראוי יהפוך במהרה למפגע תברואתי וסביבתי בשל גזים וריחות רעים שנוצרים מאשפה שאינו מאוחסנת היטב.
תחזוקה של חדר אשפה
- ניקיון של חדר האשפה חיוני ביותר לשמירה על רמת התברואה. יש להקפיד על תחזוקה ועל ניקיון של חדר האשפה ושל המערכות שבו על בסיס יומי או שבועי, בהתאם לגודל הבניין ולכמות האשפה שנוצרת בבניין. אחת לתקופה, בהתאם להצטברות הלכלוך על הרצפה, יש לשטוף את הרצפות בקיטור כדי להסיר שומנים ולכלוך שנדבקו לרצפה.
- שטיפת פחי האשפה – חשוב לשטוף היטב את פנים הפח בחומר חיטוי אחת לשבוע כדי למנוע התפתחות ריקבון של אשפה שנדבקה לדפנות המְכל, ובכך גם למנוע ריחות רעים.
- טיפול בקירות ובתקרת חדר האשפה – ניקיון יסודי וצביעה של קירות החדר והתקרה אחת לשנה כדי להעלים כתמי אשפה ופסולת רטובה שניתזה על הקירות, יבטיחו מראה טוב של חדר האשפה ויסייעו להיפטר מריחות רעים שדבקו בקירות.
- סגירת חדר אשפה – חדר האשפה צריך להיות סגור דרך קבע כדי למנוע כניסה של מזיקים ושל בעלי חיים משוטטים. הפתרון הפשוט לעניין הוא התקנת מנגנון מחזיר שמן על דלת החדר, וכך תובטח סגירה של החדר לאחר כל כניסה ושימוש בו.
- הדברה ומניעת מזיקים – חשוב לבצע הדברה לפחות פעמיים בשנה על ידי מדביר מוסמך, כדי למנוע מזיקים וחרקים בחדר האשפה.
- מטהרים ומפיצי ריחות – מומלץ להתקין בחדר האשפה מתקני טיהור ומפיצי ריח למיניהם, שמפחיתים ריחות רעים ומשרים אווירה נעימה בחדר האשפה.
שוט אשפה
בשנים האחרונות נבנים מגדלי מגורים רבים. עובדה זו שינתה במידה ניכרת את תרבות הדיור בארץ ואת דרך הטיפול בפסולת בבניינים אלו. בבניינים רבי-קומות מותקנת כיום מצנחת אשפה (שוט אשפה), שהיא צינור נירוסטה אנכי שמותקן בבניינים ומאפשר לדיירים השלכה קלה ומהירה של האשפה דרכו, ישירות מחדרון האשפה הקומתי לתוך הדחסן שנמצא בחדר האשפה.
שוט אשפה הוא הפתרון הזול והיעיל ביותר המוצע על פי חוק התכנון והבנייה לאיסוף אשפה בבניינים רבי-קומות. כיום דורשות העיריות כי בבניינים בני יותר מ-14 קומות יותקן שוט אשפה, ואף יש עיריות הדורשות התקנת שוט מיון אשפה למטרות מִחזור שונות, שנקרא "שוט חכם". שוט האשפה משפר את איכות החיים בבניין וחוסך לדיירים זמן ואנרגיה בהשלכת הפסולת הביתית.
שוט האשפה מספק מענה נוח ויעיל לריכוז ואיסוף אשפה בבניינים גבוהים. בשיטה זו אין כמעט תנועה של אשפה בחדרי המדרגות ובמעלית, וכך ניתן לשמור על המרחב הציבורי נקי משאריות אשפה ומריחות לא נעימים.
תחזוקה של שוט אשפה
תחזוקת שוט האשפה מתבצעת בשגרה על ידי צוות הניקיון של הבניין, כאשר אחת לחודש יבוצע טיפול מקצועי ובדיקת תקינות על ידי חברת התחזוקה של השוט.
פעולות תחזוקה יומיות
- ניקיון הרצפה, דלתות השוט והקירות בחדרי האשפה הקומתיים בחומר ניקוי ריחני.
- בדיקה יומיומית שאין סתימות.
- הזלפה יומיומית של חומר ניקוי מקצה השוט לכל אורכו.
- הפעלת מפוח השוט.
- הפעלת מפוח שיונק מחדרי האשפה הקומתיים.
- הפעלת המזגן המרכזי שנמצא בחדר הדחסן כדי למנוע תסיסה של האשפה האורגנית. חשוב להקפיד על קירור חדר האשפה לטמפרטורה של 12-15 מעלות, כך שאשפה תתסוס פחות ולא ייווצר ריח רע.
תחזוקה חודשית – שירות על ידי חברת תחזוקה לשוטי אשפה
- ניקיון הזווית שבתחתית השוט, שהן מקור הריח העיקרי, על ידי מכונת שטיפה בקיטור חם ובחומרים מיוחדים.
- ניקיון דפנות הדחסן.
- ניקיון דלתות הנירוסטה בכל הקומות.
- הורדת המברשת בשילוב חומרי ריח וחומרים אנטי בקטריאליים.
- בדיקת תקינות מערכות: בדיקת איטום הדלתות לפי הנחיות כיבוי אש, בדיקת תקינות הדלתות מבחינה מכאנית ובדיקת המנוע של המברשת.
- הדרכה של טכנאי לצוות הניקיון של הבניין לשימוש בשוט ובדחסן ולניקיונם.
- תיקון ליקויים והחלפת חלקים לא תקינים.
- ניקוי מסוע.
סרטון – איך מנקים שוט אשפה
מאמרים דומים
תחזוקת גינה בבית משותף
גינות הבניינים המשותפים הן חלק חשוב במכלול הבית המשותף. הן מייפות את הבניין ונותנות תחושה אסתטית לדיירים ולמבקרים בבניין. גינה סביב הבית תורמת לאיכת הסביבה ומפחיתה היווצרות בוץ בחורף ואבק בקיץ מהשטחים הפתוחים שמסביב לבניין.
ברוב הבתים שנבנו בישראל קיים שטח לגינה, וכיום הקמת גינה בבניינים חדשים שנבנו היא תנאי לקבלת טופס 4 מהרשות המקומית.
ניקיון בתים משותפים
אופי המגורים בבית משותף שבו יש ריבוי תנועות של דיירים ברחבי הבניין, הופך את ניקיון הבניין לגורם דומיננטי בתחזוקתו, והוא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על איכות החיים בבית המשותף.