גינות הבניינים המשותפים הן חלק חשוב במכלול הבית המשותף. הן מייפות את הבניין ונותנות תחושה אסתטית לדיירים ולמבקרים בבניין. גינה סביב הבית תורמת לאיכת הסביבה ומפחיתה היווצרות בוץ בחורף ואבק בקיץ מהשטחים הפתוחים שמסביב לבניין.
ברוב הבתים שנבנו בישראל קיים שטח לגינה, וכיום הקמת גינה בבניינים חדשים שנבנו היא תנאי לקבלת טופס 4 מהרשות המקומית.
תכנון ותחזוקה נכונים של הגינה יעניקו לבניין חזות יפה יותר, וזאת לצד חיסכון במים. חשוב מאוד לתחזק את הגינה באופן שוטף כדי שלא יצמחו בה פרא עשבים וצמחים לא רצויים. הזנחה של הגינה, ולו לזמן קצר, יכולה להביא לכשלים במערכת ההשקיה, למזיקים מסוגים שונים שייטפלו לצמחייה ולהתפתחות מחלות צמחים שונות, דבר שיביא לפגיעה בתפקידה ובעיצובה של הגינה. תחזוקה לא רציפה של הגינה עלולה לגרור עלויות שיקום וגינון גבוהות אחר כך. תחזוקת גינות שוטפת כוללת מספר פעולות בהתאם לצרכים השונים המאפיינים באופן ספציפי כל גינה.
תחזוקת גינה שוטפת בבית משותף צריכה לכלול
כיסוח מדשאות וקנטים (שוליים) – כיסוח הדשא מונע מחרקים ומזיקים להתרבות בחסות הדשא. הדבר חשוב במיוחד למניעת היטפלות המזיקים לחיות המחמד של הדיירים. כיסוח הדשא בתדירות הרצויה גורם להתחדשות הדשא בכל פעם מחדש.
גיזום שיחים, גדר חיה וענפים שהתייבשו – מאפשר לצמח להפנות משאבים לשיקום ענפים ועלים ומונע מחלות זיהומיות שעלולות להתפתח לשאר חלקי הצמח. גיזום עלים או ענפים יבשים מן העץ או הצמח מוריד מהם את נטל תחזוקתם. גיזום גדר חיה ייעשה לצורך עיצוב של צמיחה חדשה.
קִלטור אדמה ועישוב הגינה – קלטור האדמה נעשה בחלקיה החשופים. פעולת הקלטור מאווררת את האדמה ומאפשרת למים ולחומרי ההזנה לחדור אל בית השורשים של הצמחייה.
השקיה – גם אם ההשקיה מתבצעת באופן אוטומטי על ידי מערכת ממוחשבת, עדיין יש חשיבות לבחינת מצב הצמחייה בעיני הגנן לקבוע את כמות המים שלה זקוקה הגינה. חשוב ביותר לתזמן את השקיית הצמחייה בגינה באופן מושכל, כך שמצד אחד לא יסבלו הצמחים ממחסור במים, אך מן הצד האחר לא יירקבו בשל חשיפת יתר למים. באופן עקרוני השקיית הגינה היא פעולה שחוזרת על עצמה מדי שבוע, במיוחד כאשר מדובר בדשא המחייב מעקב.
כריתות ועקירות – כריתות ועקירות מבוצעות מכמה סיבות: סכנה מפני נפילת עץ, פגעי מזג – אוויר או צמחייה יבשה. בכל מקרה של כריתת עצים חיים צריך לברר אם העץ מוגן. אם נכרת עץ מוגן הרשות המקומית עלולה להטיל קנס כספי גבוה על ועד הבית.
גיזום ענפים בגבהים – גיזום ענפים בגובה בעצים גדולים ייעשה רק בידי בעל מקצוע בעל תעודת גוזם מומחה של משרד העבודה ורק בידי חברה שיש ברשותה את כל הביטוחים הנדרשים לעבודה בתחום, וזאת כדי למנוע פגיעה באדם או ברכוש.
דישון צמחיה ועצים – במערכות השקיה בעלות מערכת דישון, הדישון יוכנס לתוך מיכל הדישון, ומשאבת הדשן תשאב באופן אוטומטי את הדשן מהמְכָל. בגינות ללא מערכת דישון יש להוסיף פעמיים בשנה, בסתיו ובאביב, דשן אורגני מסוג קומפוסט ולהטמיע אותו באדמה. אפשר לפזר דישון בשחרור איטי כדי לתת מענה לצורך בדישון למשך של כשמונה חדשים.
ריסוס נגד התפשטות עשבייה – עשבים מהווים מטרד לגינה שלנו. העשבייה שצומחת אינה אסתטית מצד אחד, אך בד בבד היא חוסמת נתיבי מים ומקטינה את מרחב הגדילה לצמחי הגינה, מהווה מקור למחלות וגורמת לעיכוב בגדילת הצמחים הסמוכים. לכן, כדי לאפשר לצמחי הנוי שלנו לצמוח באופן מיטבי יש צורך לטפל בעשבייה.
ריסוסים נגד מזיקים – זיהוי המזיק על הצמחייה וריסוס בתכשיר מתאים. ריסוס זה יעשה רק על ידי אדם שהוכשר והוסמך לכך או שיש לו ידע בשימוש בחומרים (גנן רשאי לבצע ריסוס רק בשטחים חיצוניים).
טיפול במערכת ההשקיה – במקרים מסוימים השקיה היא עניין של ניסוי וטעייה צריך לראות את הצמחייה בגינה וכיצד היא מגיבה להפחתה הדרגתית בכמויות המים. יש לכוון את מחשב ההשקיה תוך מודעות לצורך בחיסכון במים. פעמיים בשנה, בחורף ובקיץ, יש לכוון את המַתָזים. במעבר מחורף לקיץ חשוב לוודא שמערכת ההשקיה מגבירה את כמות המים באופן מספק, וָלא עם עליית החום הצמחייה עלולה להתייבש תוך זמן קצר והגינה תיהרס.
שתילות עונתיות – שתילת פרחים עונתיים תיעשה לפי העונה ובהתאם למראה הכללי של הפרחים. אם הם נראים חיוניים אפשר להשאירם לפרק זמן נוסף, אך יש להחליפם בטרם ייראו קמלים.
טיפול בצמחיית לובי – צמחים שנמצאים בלובי הבניין או במקומות סגורים מצריכים טיפול אינטנסיבי ותשומת לב להספקת אור, מים ודישון ולבדיקה של מערכות הידרופוניות, ואלו משימות שלא כל גנן מנוסה בהן. גינון צמחיית לובי דורשת בדיקת צינורות לניקוז באדניות וסילוק שורשים או לכלוך המפריעים לפעולה תקינה של הנַקָזים, בדיקת מפלס המים בעציצים הידרופוניים, הוספת דישון בשחרור איטי במיוחד לצמחייה שגדלה על מצע מנותק (טוף או חומר וולקני אחר). את הדישון אפשר להוסיף לכל עציץ לפי הכמות המומלצת הרשומה על השקית של החומר.