מערכת מים של בניין כוללת חיבור לצנרת המים המתוקים העירונית והזרמתם בלחץ אל נקודות הקצה, שהם ברזים וסוללות של מים קרים וחמים ומערכת כיבוי האש. לחץ המים הממוצע המסופק על ידי הרשות המקומית הוא בממוצע שתי אטמוספירות, והוא מתאים לבניינים בגובה של עד ארבע קומות.
בבניינים שנבנו בעשורים האחרונים מקפידים מראש לבנות מאגרי מים שאמורים להגביר את לחץ המים לקומות הגבוהות ולהמשיך לספק מים במקרה של הפסקה אספקתם מהרשת העירונית. בבניינים הישנים אין פתרון כזה, ולעתים יש בעיית חלוקה של לחץ המים בין הדירות. במקרים אלה אפשר להגביר את לחץ המים באמצעות התקנת משאבות לחץ בדירות או בקומות.
תחזוקה של מערכות המים בבניין
משאבות מים
משאבות המים בבניין עובדות 24/7 כדי לספק לדירות מים בלחץ תקין באופן סדיר. יש לתחזק היטב מערכת זו, שהיא קריטית לתפקוד הבניין, גם כדי למנוע בלאי מואץ.
הפעולות הנדרשות אחת לשלושה חודשים לתחזוקה של משאבות המים:
- יש לבקר בחדר המשאבות ולבדוק שהוא יבש ושאין בו נזילות.
- יש לבדוק את תקינות לוח החשמל ולוודא שנורות הבקרה וההתראה אינן דולקות ואינן מצביעות על תקלה.
- יש להאזין למשאבות ולוודא שלא נשמעים רעשים חריגים בעת פעולתן, דבר שמצביע על תקלה.
- יש לבדוק את תקינות לחץ אוויר במיכל ההתפשטות.
- יש לבדוק את תקינות הצנרת, ולהחליף צנרת חלודה בחדר המשאבות.
ביוב וניקוז
אחת התקלות השכיחות בבית המשותף היא סתימה של מערכת הביוב המשותף, תקלה שנובעת בדרך כלל משימוש לקוי של הדיירים. סתימת הביוב נגרמת לרוב מהשלכה של פסולת כבדה וזבל לא מתאים אל האסלה וניסיון להדיחם. פעולה זו סותמת בשלב מסוים את תשתית הצנרת המרכזית. דוגמאות לזבל הם מוצרי היגיינה, בדלי סיגריות, מגבונים לחים שאינם מיועדים להדחה באסלה ואף חיתולים משומשים.
תחזוקה של מערכת הביוב והניקוז מסתכמת לרוב בפעולות מניעה ובמודעות לשמירה על שימוש נכון כדי למנוע סתימות בקווי הצנרת.
בעת סתימה בקו ביוב בבית המשותף יידרש ועד הבית להזמין בעל מקצוע לשירותי ביוב לניקוי הצנרת, שלו מערכת לשאיבת ביוב, והוא יבצע עבודת ניקיון ושאיבה בבריכות הביוב ובקווי הביוב.
אחת לשנה לפני החורף ובוא הגשמים יש לבצע ניקיון של הגג מפסולת ולכלוך שהצטברו בו (נשורת עצים, פסולת של מתקיני מזגנים ודודי שמש וכדומה), שעלולים לסתום את פתחי הניקוז ולגרום להצפה. הניקיון יכול להתבצע על ידי צוות הניקיון של הבניין. לא דרושה מיומנות מיוחדת לעניין זה.
מאגר מים
מאגרי המים חשופים לזיהומים וללכלוך שחודר למאגר. חיטוי מאגרי מים וניקויָם מלכלוך ומחיידקים נדרש בכל בניין שבו מותקן מאגר. מים לא מטופלים עלולים לגרום לזיהום ולמחלות. למחלות אלו אנו עלולים להיחשף עקב פעילויות שגרתיות במים מזוהמים – כמו שתייה, בישול, צחצוח שיניים ושטיפת מזון. דוגמה לזיהום אפשרי במאגר מים לא מטופל הוא הימצאות חיידק הליגיונלה, חיידק המצוי במים עומדים או במים שאינם נקיים, ונחשב לקטלני.
בהתאם לתקנות משרד הבריאות, תקן ישראלי 1525 של מכון התקנים הישראלי, מאגרי מים המשמשים לשתייה ולפעילויות כיבוי אש מחויבים בניקוי וחיטוי אחת לשנה.
ניקוי וחיטוי מאגר המים יכלול:
- ריקון המים והמשקעים דרך צינור הניקוז או בשאיבה.
- ניקוי חלקי מתכת במאגר במברשת בעלת זיפים קשים.
- ניקוי פנים המאגר שכולל הוצאת לכלוך וחפצים זרים.
- ניקוי הקירות, הרצפה ותקרת המאגר בלחץ מים גבוה.
אולי יעניין אותך
מאמרים דומים
ניקוי וחיטוי מאגרי מים בבניין משותף
לא אחת בשנים האחרונות אנו שומעים על ביקורות ואירועים המתרחשים בנוגע לזיהום במי השתייה במערכות מים. המודעות לאיכות המים עלתה וכיום אנשים מבינים את הקשר בין המים אותם הם צורכים להשפעתם על איכות החיים. השימוש הגובר במערכות סינון וטיהור מים ביתי משפר את איכות ובטיחות המים אך אינו פותר באופן מלא אפשרות לזיהום מי השתייה. אם אתם גרים בבית משותף ולא חשבתם יותר מדי על איכות המים המגיעים לברז בדירתכם נכון שתכירו מה אתם יכולים לעשות להבטחת איכות המים.
אחזקת מערכת חימום מים סולארית
מערכת חימום המים הסולרית המותקנת בבתים משותפים היא מערכת סגורה ומשותפת לכלל הדיירים שמותקנת על הגג המשותף. למערכות מים סולאריות יש יתרונות רבים שבאים לידי ביטוי במראה גגות נקי ואסתטי, בעלויות תפעול ותחזוקה נמוכות ובשמירה על איכות הסביבה.