מערכות כיבוי האש בבניין הן מערכות מצילות חיים שנמצאות בפעילות ובכוננות פעולה 24/7. בשל כך, ובתוקף תקנות ותקנים, חייבות מערכות הבטיחות באש המותקנות בבתים משותפים בביקורת ובתחזוקה תקופתית.
תחזוקה לקויה של מערכות גילוי וכיבוי האש עשויה לחשוף את דיירי הבניין למצב שבו חברת הביטוח תסרב לכסות את נזקי אירוע שרפה, אם יתברר שתחזוקה לקויה של מערכות בטיחות האש היא גורם משפיע על תוצאות אירוע השרפה. לכן נדרש לבדוק שפוליסת ביטוח הבית המשותף מכסה נזקי אש ושרפה, וכן האם בפוליסת הביטוח מצוינות דרישות ספציפיות לתחזוקת מערכות בטיחות האש בבניין.
מערכת גילוי אש ועשן – יש לתחזק את המערכת לפי תקן 1220. התחזוקה מתבצעת פעמיים בשנה (אחת לחצי שנה).
תחזוקת המערכת כוללת בדיקת תקינותם של:
- לוח הבקרה
- גלאי העשן
- צופרי החירום
- סוללות החירום
- לחצני החירום וכרטיסי in/out
- מתח לכיבויים אוטומטים
במערכת הכריזה תיבדק תקינותם של:
- לוח כריזות חירום
- הרמקולים
- המיקרופון
- החשמל ואספקת המתח
- בטלפון כבאים:
• שקעי טלפון קומתיים
• לוח טלפון כבאים
• אספקת מתח
מערכת מתזים (ספרינקלרים) – יש לתחזק את המערכת לפי תקן 1928 פעם בשנה.
- ביקורת ברזי הסנקה, ברזי כיבוי אש / ברזי שליטה
- ביקורת מתגי התראה
- ביקורת מערכת אזעקת ספרינקלרים
- טיפול במשאבות כיבוי האש ובדיקת תקינותן – מומלץ לבדוק הפעלה אחת לחודש בנוסף לבדיקה השנתית.
- בדיקת מאגר המים של מערכת כיבוי האש
ציוד כיבוי – יש לתחזק את הציוד לפי תקן 129 חלק 1, פעם בשנה.
- סקר עמדות כיבוי
- בדיקת מטפים ומילויָם על פי צורך
תקלות נפוצות במערכות כיבוי האש בבניין
- גלאי עשן לא תקינים – במצב זה לא תהיה התרעה למערכת על פריצת שרפה ומערכת הכיבוי לא תיכנס לפעולה, דבר שיאפשר לאש להתפשט בבניין.
- ברזי כיבוי אש סגורים – המשמעות היא שבזמן שרפה לא תהיה זרימה ואספקה של מים לצנרת הספרינקלרים, כתוצאה מכך האש תתפשט ללא הפרעה.
- מתזים חסומים – במצב זה, בשעת חירום המים לא יגיעו לכל המקומות הנדרשים, ועקב כך יעילות המערכת תפחת ויגדל הסיכוי לנזק גבוה יותר.
- מאגר המים ריק – במקרה של שרפה לא תהיה אספקת מים למערכת הספרינקלרים בכמות הדרושה ליצירת לחץ מים, ועקב כך פעולת המתזים תהיה בהספק נמוך והטיפול בשרפה יהיה פחות אפקטיבי.
איך לבחור חברה לתחזוקת מערכות גילוי וכיבוי אש?
איש המקצוע לטיפול במערכות כיבוי האש נדרש להסמכה לטיפול בציוד על ידי היצרן, וצריך לעבוד בחברה בעלת תו תקן לאחזקת מערכות כיבוי אש ממכון התקנים.
כשבוחרים חברה לתחזוקת מערכת כיבוי האש חשוב לבדוק שיש לה הסמכה בתחזוקה של המערכת המותקנת בבניין, ושיש לה מחסן חלפים מתאים ואפשרות לספק חלפים בעת הצורך.
חברות למתן שירות תחזוקה למערכות כיבוי אש נדרשות לעמוד בתקן ISO 9001. יש לוודא שהחברה שבחרתם עומדת בתקן בר-תוקף.
תקלות במערכות האש עלולות להתרחש מחוץ לשעות הפעילות (בלילות ובסופי שבוע). חשוב להתקשר עם חברה שמפעילה מוקד שירות, שיודעת לתת מענה 24/7 בפרקי זמן מהירים ושהיא בעלת מוניטין בתחום.
מה ועד הבית יכול לעשות בעניין תחזוקת מערכות כיבוי האש?
כדי למנוע שרפות בבתים משותפים ורבי-קומות יש לגלות את ליקויי הבטיחות ולטפל בהם באופן מידי. תשומת לב והימנעות מהזנחה של המערכות יוכלו להציל חיים.
- יש לדאוג לתקינות מערכות החשמל על ידי בדיקה של חשמלאי מוסמך.
- שרפות בארונות חשמל מהוות חלק גדול מכלל השרפות המתרחשות במבנים. תכנון מערכות לכיבוי אש בארונות חשמל מאפשר כיבוי מהיר ומונע התפשטות אש לאזורים נוספים.
- יש לוודא שדלתות הכניסה והיציאה מהבניין יהיו תקינות וייפתחו כלפי חוץ.
- יש לוודא שחדר המדרגות יהיה נקי מחפצים וממכשולים, ורצוי שתמיד יהיה מואר.
- מומלץ לבדוק את תקינות הפעלת משאבות החירום אחת לחודש.
סדר פעולות בעת שריפה בבניין
1. אתר את השריפה – והפעל מיד ציוד לכבויה.
2. נתק את מפסקי זרם החשמל הראשיים.
3. הזעק את מכבי האש טלפון – 102.
4. פעל לפינוי אנשים ממקום השריפה, הפעל שיקול דעת והימנע מלסכן את עצמך ואחרים.
5. הצב אדם שיכוון את הכבאים למקום האירוע.
6. אל תתיז מים על לוחות או ארונות חשמל.
7. תפעול ציוד כיבוי האש (מטפים, זרנוקים וגלגלונים) יעשה ע"י מאומנים בלבד.
8. עם הגעת הכבאים לבניין סייע להם ואל תפריע להם.
טיפול יעיל באירוע שרפה בעת חירום נמדד בזמן תגובה קצר ודורש שילוב של מערכות גילוי. הזנחה של אחת מהמערכות ואי תפקודה עלולים לגרום לפגיעה משמעותית ביכולת להשתלט על השרפה בזמן קצר, ובכך לגרום לנזק רב יותר לרכוש ואף בנפש. לכן יש להקפיד על תחזוקה תקינה ועל ביצוע ביקורות למערכות בטיחות האש בהתאם לתקנים.
חשוב לוודא שציוד הכיבוי תקין ושאיש לא נוגע ומשתמש בו שלא לצורך.
כאמור, זמן תגובה קצר ושימוש נכון באמצעי הכיבוי קריטיים להשתלטות על האירוע במהירות, לכן דאגו לקבל הדרכה מגורם מקצועי על הפעלת ציוד הכיבוי שבבניין ועל התנהגות נכונה שלכם ושל הדיירים בעת אירוע.
חשוב לקבל דו"ח מצב מחברת האחזקה של מערכות כיבוי האש בסיום כל טיפול תחזוקה, כדי שבעת הצורך תוכלו להציג לחברת הביטוח אסמכתא שלפיה מערכות בטיחות האש תוחזקו כנדרש.
מאמרים דומים
תחזוקת מערכות אשפה בבית משותף
לפי סקר המשרד לאיכות הסביבה , ישראלי ממוצע מייצר ביום 1.7 ק"ג פסולת, שהם 612 ק"ג פסולת בשנה, כך שבניין שלם מייצר ביום כמה עשרות עד מאות ק"ג אשפה. טיפול ותחזוקה לא נכונים בפסולת הבניין עלולים, מן הסתם, להביא למפגע תברואתי שיסכן את בריאות כלל השכנים.
גילוי וכיבוי אש בבית המשותף
אחד האירועים החמורים ביותר שעלול להתרחש בבניין הוא התפרצות שרפה. מדי שנה פורצות בישראל שרפות במבני מגורים כתוצאה מתאונות ומתקלות שונות שמקורן בדירות הפרטיות, כגון: כיריים דולקים, קצר חשמלי, תנור דולק, סיגריה שלא כובתה, פגעי טבע (שרב, ברקים וכדומה) ושרפות שנגרמות מכשלים ברכוש המשותף (ארון חשמל, ציוד ללא השגחה).