תפקיד ועד הבית בישראל מוגדר בחוק כתפקיד הנעשה בהתנדבות. העיסוק בתפקיד בבניין משותף דורש השקעה של שעות עבודה רבות בניהול הבניין, וככל שהבניין גדול יותר כך גם השקעת הזמן בתפקיד גדלה בהתאמה.
ניהול הבניין כרוך בעיסוק רב: גביית דמי ועד בית, ניהול אספות דיירים, פגישות עם בעלי מקצוע, מתן מענה לבעיות דיירים, תשלום הוצאות וכו'. לאור תובעניות התפקיד והאחריות הכרוכה בו, בשנים האחרונות קיים קושי לבחור ולמנות דיירים לוועד הבית באופן התנדבותי ועל כן עלה צורך בתמריץ לתפקיד באופן של הנחה או פטור מתשלום לאותם מתנדבים.
אתה ועד הבית? האם אתה צריך לשלם ועד בית?
בחלק מהבתים משותפים נוצרה נורמה שלפיה חברי ועד הבית מקבלים פטור מתשלום דמי ועד בית. לעתים החלטה זו מתקבלת באספת דיירים או אפילו על דעתו של ועד הבית בלבד.
נשאלת השאלה האם חברי הוועד צריכים גם הם להשתתף בתשלומים או שצריך לפטור את חברי הוועד מתשלום ועד הבית?
מה אומר החוק
מבחינת החוק (חוק המקרקעין) אין שום אזכור הפוטר את ועד הבית וחברי הוועד מתשלום. לפי חוק תפקיד ועד הבית נעשה בהתנדבות ועל כן חברי הוועד נדרשים להשתתף בהוצאות המשותפות. עניין של מתן פטור מתשלום או תשלום שכר לוועד הבית מגדיל מן הסתם את התשלום המוטל על יתר הדיירים. בהתאם לתקנון המצוי המחייב את רוב הבתים המשותפים בישראל, אין אפשרות לקבוע חיוב כספי בלא הסכמתם המפורשת של בעלי הדירות. למעט, בבניינים בהם נקבע תקנון מוסכם ושם יש לבחון את הדברים לפי ההוראות שנקבע.
בנוסף לכך בחוק המקרקעין קיימת התייחסות לעניין תשלום שכר לחברי ועד הבית. כל שכן מדובר במקרים בהם אין ועד בית מתפקד והוגשה בקשה למפקח על רישום המקרקעין למנות נציגות, בסמכותו למנות נציגות לבית המשותף ואף לתת שכר לנציגות הממונה על ידו, כך שהתשלום לוועד הבית יהיה חלק מהוצאות הבית המשותף ויוטל על בעלי הדירות.
איך ניתן לקבל החלטה לפטור את ועד הבית מתשלום
כדי לענות על שאלה זו נציין כי המוסד שרשאי לקבל החלטות בענייני הבית המשותף הוא "אסיפת הדיירים" שנדרשת להתכנס לפחות פעם בשנה. כדי לקבל החלטות במסגרתה ישנם שלושה סוגי רוב הדרושים להכרעה:
1) רוב רגיל – רוב של יותר ממחצית בעלי הדירות שהשתתפו באספת דיירים
2) רוב מיוחד – רוב של בעלי דירות ששני שלישים מהרכוש המשותף של הבית המשותף צמוד
לדירותיהם.
3) רוב מוחלט – הסכמה פה אחד של כל בעלי הדירות.
נושא הרוב הדרוש להחלטה על פטור מתשלום דמי ועד בית למתנדבים לתפקיד ועד הבית אינו חלוט בחוק ולא מוסדר. ישנם כאלו הטוענים כי היות ומדובר בהטלת חיוב נוסף על בעלי הדירות נדרשת הסכמה רחבה פה אחד ברוב מוחלט. מנגד ניתן לטעון כי בהתאם לרוב הדרוש לשינוי התקנון שהינו אירוע משמעותי בחיי הבית המשותף ולו השפעה רבה על בעלי הדירות בתחומים רבים נדרש רוב מיוחד של שני שליש מבעלי הדירות. ישנם כאלו הטוענים כי די ברוב רגיל באסיפת דיירים בדומה להחלטות שמתקבלות על גבייה של תשלום מיוחד החל על כל הדיירים וגם אירוע זה גורר חיוב נוסף על בעלי הדירות.
מתן פטור מתשלום ועד בית למתנדבים לתפקיד הינו דבר חריג. אני בדעה כי בדומה להחלטה על מינוי חברת ניהול לבניין ("מתחזק" בחוק) בה נדרשת הסכמה של שני שליש מבעלי הדירות, אשר גוררת עלויות נוספות לתקציב אחזקת הבניין וחיוב נוסף מבעלי הדירות. זהו גם הרוב הדרוש בקבלת החלטה על מתן פטור או שכר לחברי ועד הבית.
מכאן, שאין תוקף להחלטות או לנוהג בבית משותף של פטור מתשלום לחברי ועד הבית, כל שכן אם החלטה זו נקבעה על ידי חברי הוועד בעצמם.
- המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
מאמרים דומים
הדרך לאיתור בעל דירה
בישראל ישנן כ- 600 אלף דירות להשכרה. כמעט בכל בית משותף קיימות דירות המושכרות לשוכרים. ועד הבית לא תמיד יודע מי הוא בעל הדירה והקשר היחידי לאחזקת הבניין מתנהל מול השוכרים.
הרוב הדרוש לקבלת החלטות בבית המשותף
החיים בבית משותף מחייבים קבלת החלטות שונות על ידי הדיירים בעניינים הקשורים לניהולו, לתחזוקתו ולתפעולו של הרכוש המשותף. ההחלטות יכולות להתקבל בסוגי רוב שונים של בעלי הדירות. התוקף לקבלת החלטות בבית משותף נובע מתקנון הבניין ומחוק המקרקעין. כל עוד לא נרשם תקנון מוסכם לבניין, יחולו הנחיות התקנון המצוי.