תפקידו העיקרי של ועד הבית הוא שמירה ותחזוקה של הרכוש המשותף. לשם כך הוא מונה, ועיקר הסמכויות הניתנות לו הן למטרה זו.
עיקר התפקיד הוא למעשה דאגה לתחזוקה השוטפת של הרכוש המשותף, כלומר ניקיון, גינון, תחזוקת מעליות וכדומה. בנוסף, קיים מרכיב השמירה על הרכוש המשותף, כאשר הכוונה לביצוע תיקונים הדרושים לשם שמירה על הרכוש המשותף או הנחוצים לשם מניעת פגיעה בדירות הבניין. הכוונה אינה לביצוע שיפורים כאלו ואחרים.
קשה לעתים להגדיר מראש מהי שמירה ותחזוקה שוטפת של הרכוש המשותף, ובמה היא נבדלת משיפורו, וישנם לא מעט מקרים שבהם קו הגבול בין תחזוקה שוטפת ושמירה לבין שיפוץ ושיפור הוא קו דק ולא ברור.
החשיבות באבחנה רלוונטית לאופן קבלת ההחלטות. ככל שמדובר בפעולה המתבצעת לשם שמירה על הרכוש הקיים, לדוגמה תיקון צינור מים שנפגע, אזי הדבר מצוי בסמכות ועד הבית, והוא רשאי לפעול לביצועו מבלי שיהיה עליו לקבל לכך את הסכמת האספה הכללית. פעולות אלו אף ימומנו מהתקציב השוטף של הבניין. ככל שמדובר בפעולה שמטרתה אינה שמירה על המצב הקיים של הרכוש המשותף, אלא ביצוע שיפורים בו – הדבר אינו בסמכות ועד הבית, ועליו לקבל הסכמה מיוחדת מהדיירים במסגרת האספה הכללית טרם ביצוע הפעולה. פעולות כאלו ימומנו בדרך כלל מגבייה נפרדת ומיוחדת שתיערך במיוחד לצורך כך.