לאיכות האוויר בבניין ישנה השפעה על בריאות הדיירים. במבנים סגורים בהם אין תחלופת אוויר נאותה או נוצר אוויר מזוהם יש בכל לגרום לנזקים לשוהים בבניין. מערכות מיזוג אויר בבניין נועדו לשמור על איכות האוויר בחללים בהם קיים חשש לזיהום באופן שוטף ועל חללי מילוט נקיים מעשן בעת מקרה של שריפה.
מערכות אוורור חניון
במרתפים ובחניונים תת קרקעיים נדרשת מערכת אוורור לסילוק גזי הפליטה של המכוניות. גזים אלו עלולים לגרום להרעלה כתוצאה משאיפת עשן. הרעלה משאיפת גז רעיל בחניון קשה לאבחון היות והפחמן החד חמצני הוא גז חסר צבע וריח, המקשה להבחין על הימצאותו באוויר.
מערכת האוורור מיועדת לבצע את הפעולות הבאות:
- שאיבת גזי הפליטה של כלי הרכב אל מחוץ לחניון על מנת להוריד את אחוז הפחמן באוויר.
- פינוי עשן באירוע שריפה או בהיווצרות של עשן.
- הורדת הטמפרטורה בחניון במידה וקיימות מערכות הפולטות חום.
מערכות האוורור והמערכות המכניות המותקנות כוללות פתחי כניסה ויציאה של אוויר המועבר באמצעות מפוחים המופעלים בזמן גילוי גז ה CO ובאמצעות מערכת בקרה המחוברת אל גלאי פחמן החד חמצני (גלאי CO).
במידה ורמת הגז בחניון עולה מעל התחום המותר מופעלת מערכת האוורור בחניון וכן מופעלת אזעקה רמת CO גבוהה. על פי הנחיות התקן הישראלי ריכוז ה CO בשטח החניון לא יעלה על ריכוז של 32 מ"ג / מ"ק שהם PPM 30 למשך חצי שעה רציפה, ומעל 200 מ"ג / מ"ק PPM170 בכל רגע נתון.
מפוחי אוורור החניון מופעלים כל עת שרמת הגז בחניון לא יורדת אל סף רצוי לפחות במסגרת זמן שנקבע בתקן 1001 לבטיחות באש.
מערכות אוורור בחניון
לפי נתקן נדרש לבצע בדיקה שנתית, כאשר הבדיקה הנדרשת הינה עבור בדיקת תקינות ודיוק גלאי ה CO וכן בדיקת רכזת ה CO וההפעלה של מערכת האוורור בחניון.
לרוב בדיקת הגלאים תעשה באמצעות חברה מוסמכת אשר בתום הבדיקה תמציא לוועד הבית או לחברת הניהול אישור תקינות.
מפוחים לשחרור עשן
מערכת לשחרור עשן הינה מערכת חיונית וקריטית למניעת נזקי עשן ואש ובהתאם לכך יש בה להציל חיים בזמן והגנה על רכוש בעת שריפה.
בעת שריפה נפלטים לאוויר גזים רעילים ומסוכנים הגורמים לנזקים לדיירים במבנה. נשימה של הרעלים גורמת לגוף האדם לקריסת מערכות ואיבוד הכרה. רוב נזקי השריפה הנגרמים הם כתוצאה משאיפת עשן. הפעולה של שאיבת עשן באמצעות מפוחים מאפשר יצירה של אזורי חיץ מהעשן הרעיל שהם נקיים מעשן ומאפשרים לדיירי הבניין להימלט דרך מרחב בטוח זה, כמו כן מאפשר לכוחות הכיבוי וההצלה גישה לטפל בשריפה בצורה בטוחה יותר.
מערכת פינוי עשן היא פעולת בעת שריפה לשאוב את העשן מתוך המבנה ומשחררת אותו אל מחוץ לבניין. בזמן שריפה המפוחים נכנסים לפעולה ומתחילים לשאוב את העשן החוצה. המפוחים מתוכננים להמשיך ולשאוב עשן חם בטמפרטורה גבוהה למשך מספר שעות. לרוב בעת שריפה אספקת החשמל למבנה ניתקת לכן במקרה של הפסקת חשמל ישנו גנרטור חירום המספק חשמל ללוח החשמל של המפוחים.
בנוסף ישנה מערכת על לחץ שמטרתה להזרים אוויר לחלל חדר המדרגות כך שבעת שריפה ייוצר חלל של אוויר דחוס אליו לא יחדרו גזים ועשן וכך ייוצר חלל בטוח למילוט דיירי הבניין. המערכת כוללת מפוחים המותקנים על גג הבניין ודוחסים באופן רציף אוויר חיצוני באמצעות פיר ייעודי לאורך חדר המדרגות ומערכת בקרה, המווסתת לחצים בהתאם לפתיחת דלתות בחדר המדרגות. מערכת על לחץ נדרשת בחדר מדרגות מוגן בבניין רב קומות.
מערכת מיזוג בחדר אשפה
בחדרי אשפה מרכזיים בהם מוצבים דחסני אשפה המשמשים לאיסוף אשפה אורגנית, מתקינים מערכת מיזוג אוויר או מערכת קירור, מטרתה של מערכת הקירור בחדר אשפה לשמור על טמפרטורה של 16 מעלות צלסיוס וכך ניתן להקטין את תהליך התסיסה של האשפה האורגנית ולהפחית את המטרד של ריחות לא נעימים שנוצרים מתהליך התסיסה.
אולי יעניין אותך
מאמרים דומים

תחזוקת מערכות אשפה בבית משותף
לפי סקר המשרד לאיכות הסביבה , ישראלי ממוצע מייצר ביום 1.7 ק"ג פסולת, שהם 612 ק"ג פסולת בשנה, כך שבניין שלם מייצר ביום כמה עשרות עד מאות ק"ג אשפה. טיפול ותחזוקה לא נכונים בפסולת הבניין עלולים, מן הסתם, להביא למפגע תברואתי שיסכן את בריאות כלל השכנים.

גילוי וכיבוי אש בבית המשותף
אחד האירועים החמורים ביותר שעלול להתרחש בבניין הוא התפרצות שרפה. מדי שנה פורצות בישראל שרפות במבני מגורים כתוצאה מתאונות ומתקלות שונות שמקורן בדירות הפרטיות, כגון: כיריים דולקים, קצר חשמלי, תנור דולק, סיגריה שלא כובתה, פגעי טבע (שרב, ברקים וכדומה) ושרפות שנגרמות מכשלים ברכוש המשותף (ארון חשמל, ציוד ללא השגחה).