הבתים המשותפים החדשים של היום אינם דומים לבתים שנבנו בעבר. הטכנולוגיות הרבות ששולבו במרוצת השנים מאפשרות מידה רבה מתמיד של נוחות וביטחון: חדרי לובי יוקרתיים, מספר מעליות, מערכות אבטחה, מערכות פינוי פסולת ועוד. חלפו הימים שבהם כל שצריך היה לדאוג למנקה, לגנן ומדי פעם לזיפות הגג.
בניינים חכמים ומתקדמים דורשים ניהול חכם ומתקדם. ניהול לא נאות של כל היבטי התחזוקה עלול לפגוע לא רק בנוחות החיים במקום, אלא גם בשוויו של הנכס. לאור קשיים אלו בניהול בתים משותפים בניינים רבים עוברים לניהול ועד הבית באמצעות שירותיה של חברת ניהול. וכמו בכל דבר בחיים גם לעניין זה יש יתרונות וחסרונות אותם צריכים הדיירים להביא בשיקול טרם התקשרותם עם חברת ניהול לבית המשותף
יתרונות
- מקצועיות וניסיון חברות ניהול ותחזוקה אשר פועלות במספר בניינים מעסיקות עובדים –מקצועיים המכירים את מערכות הבניין ואת דרכי הטיפול בתקלות השונות, ואלה לרוב יתחזקו את מערכות הבניין באופן טוב יותר מאשר ועד בית עצמאי.
- חסכון זמן העסקת ועד בית חיצוני משחררת את נציגי הדיירים מטיפול בתחזוקת הבניין – ומעיסוק בגביית דמי ועד בית ובשאר העיסוקים הגוזלים זמן רב. בנוסף, עיקר הפעילות בבניין מבוצעת בשעות היום בזמן שאנשים נמצאים בעבודה, ומעט מאוד נציגי ועד בית עצמאיים יכולים לתרום מזמנם בשעות היום. חברת הניהול לוקחת אחריות זו על עצמה.
- אובייקטיביות מדובר בגוף שלישי, שלא גר בבניין, וכך פוחתת אי הנעימות בהערות לדיירים על – ניקיון, על אי תשלומים וכדומה. כיוון שוועד בית חיצוני הוא אובייקטיבי קל לו יותר לגשר – ולפתור סכסוכי שכנים.
- תגובה מהירה יותר לטיפול בתקלות מטבע הדברים חברות ניהול בנויות לתת מענה תוך זמן – קצר, על ידי הפעלת מוקד טלפוני והעסקת עובדי תחזוקה קבועים שיכולים לתת מענה מהיר.
- אין יחסי עובד מעביד בין ועד הבית לנותני השירותים, דבר שמשחרר את ועד הבית מאחריות – כמעסיק.
- גמישות בהתקשרות מול נותני שירותים אם חברת הניהול משמשת כמתחזק, אינה מעסיקה – ישירות עובדים או אינה תלויה בהם, קיימת אפשרות לעבוד עם נותני שירותים שמועדפים על ידי ועד הבית.

חסרונות
- עלות כספית מטרת חברות ניהול קיימות היא להרוויח כסף, ולכן דמי ועד הבית יהיו גבוהים – יותר ויכללו את דמי הניהול של חברת התחזוקה, שעלולים להיות גבוהים שמונים שקלים ויותר לכל דירה.
- אם אין נציגות מתפקדת של הדיירים בוועד הבית, נוצרת תלות בחברת הניהול.
- כיום אין סטנדרטים או תקנים מחייבים המגדירים את הדרישות להקמה ולתפעול של חברת ניהול, כך שהפריחה הגדולה בענף ניהול ותחזוקת מבנים הביאה לכניסה של רבים שאינם מקצועיים או שאינם בקיאים מספיק בניהול ובתחזוקת בתים משותפים. במקרים אלו יש חשיבות רבה בפיקוח ובבקרה של ועד הבית מטעם הדיירים.
אולי יעניין אותך
מאמרים דומים

הקשיים בניהול של בתים משותפים בישראל
ניהול הבית המשותף כפי שאנו מכירים אותו בישראל מתקיים מתוקף חוק המקרקעין, התשכ"ט- 1969 .
הבית המשותף מתנהל באמצעות מוסד "ועד הבית" (נציגות הבית המשותף), שנבחר מקרב הדיירים
ומכהן בהתנדבות, והוא אחראי לניהול הרכוש המשותף של כל בעלי הנכסים.

ניהול הבית המשותף באמצעות חברת ניהול
לוועד הבית תפקיד חשוב בניהולו ובתפעולו של הנכס המשותף. תפקיד ועד הבית הפך עם השנים ל"תיק" שנושא עמו כאב ראש לא קטן.