תפקיד ועד הבית הפך עם השנים "לתיק" עם כאב ראש לא קטן. ניהול ועד בית משותף כיום, דומה לניהול עסק קטן. יש לך עובדים, צריך לטפל בגבייה, לנפק קבלות, לערוך דוחות, לטפל בתקלות וגם לקבל תלונות מהשכנים. מדובר בתפקיד שבבניינים מרובי דיירים צריך להשקיע זמן יקר כדי לנהל את הבניין ברמה סבירה, ולא לכולם יש את היכולת להשקיע את הזמן לכך.
אתם בטח מכירים את התסריט הזה, פעם בשנה מתכנסת אספת דיירים בבניין שאליה מגיעים רק מיעוט של דיירים, אלו שעדיין אכפת להם מאיכות החיים בבית המשותף. ומה שקורה זה שאף אחד לא מעוניין לקחת עליו את האחריות לניהול ועד הבית.
מה עושים אם אין ועד בית או אף דייר לא רוצה להיות ועד בית?
אפשרות א' – פנייה למפקח על רישום המקרקעין
אם אין מתנדבים לוועד הבית, יכול כל אחד מבעלי הדירות לפנות ללשכת המפקח על רישום המקרקעין שהינו רשאי למנות אדם שלא מבין בעלי הדירות אשר יכהן בתפקיד זה. העסקתו תהיה כרוכה בתשלום כפי שיקבע ע"י המפקח ושכרו יוטל על כל בעלי הדירות בבית.
חשוב לדעת שתהליך זה לוקח זמן והדייר הפונה יתבקש כשלב מקדים על ידי המפקח לזמן אסיפת דיירים ולנסות לבחור ועד בית. אם לא יצליח בכך על המבקש יהיה להגיש תביעה כנגד כל הדיירים המתנגדים למינוי ועד בית לבניין. במידה והמפקח ימצא לנכון שבקשתו מוצדקת הרי שבסמכותו למנות ועד בית חיצוני בשכר גם אם שאר הדיירים מתנגדים.
פנייה למפקח על המקרקעין למינוי ועד בית תהיה במצב בו אין כל שיתוף פעולה בין הדיירים ונדרש לכפות הסדרה על כלל הדיירים.
אפשרות ב' – מינוי מתחזק (חברת ניהול) או חברת אחזקה
לאור המציאות והקושי של דיירים לנהל עצמאית את הבית המשותף, התפתחה עם השנים המגמה של מעבר בתים משותפים רבים לניהול על ידי חברות ניהול. בהתאם למגמה זו, בשנת 2002 תוקן חוק המקרקעין (תיקון מס' 24) והוסף סעיף 71ב, המסדיר התקשרות בעלי דירות עם מתחזק (ועד בית חיצוני בשכר).
"מתחזק" לפי החוק הוא ועד בית לכל דבר ועניין ולמעשה מחליף את ועד הבית בניהול הבניין כולל גביית תשלומים ויש לו את הסמכות לתבוע בפני המפקח על רישום המקרקעין. המתחזק יכול להיות אדם או חברת ניהול וגם דייר בבניין.
כדי לעבור מניהול עצמאי לחברת ניהול, דרוש רוב של שני שליש לפחות מבעלי הדירות בבניין. החלפה של חברת ניהול דורשת רוב רגיל בלבד.
ההבדלים בין מתחזק לחברת אחזקה
כאמור כמתחזק יש לו את כל הסמכויות שיש לוועד בית שנבחר בהתנדבות מקרב הדיירים, והוא פועל מתוקף חוק המקרקעין ובהתאם לכך הכתובת להתדיינות במקרה של סכסוך בין ועד הבית החיצוני לדיירים הוא המפקח על רישום המקרקעין, כך גם במקרה של נותן שירותי ועד בית חיצוני. להבדיל מכך חברת ניהול ואחזקה שהדיירים מתקשרים איתה בחוזה לאספקת שירותי ניהול ותחזוקה, למעשה נכנסת כקבלן משנה של ועד הבית ואין בכוחה לייצג את הדיירים במקרה של סכסוך שכנים אצל המפקח והשליטה על ניהול הבניין נשארת בידי הוועד מטעם הדיירים.
אפשרות ג' – מינוי ועד בית חיצוני בשכר
זוהי שיטה לניהול הבית המשותף שמשלבת בין ניהול עצמאי לניהול חיצוני, כך שאסיפת הדיירים בוחרת באופן אישי באדם חיצוני כוועד הבית לכל דבר ועניין אשר פועל במשרה מלאה תמורת דמי ניהול לצד נציג בוועד מטעם הדיירים.
ההתקשרות עם נותן השירות מתבצע באמצעות אישור אסיפת הדיירים ולא בחוזה של מתחזק.
אבי דוד מחברת + V.I.P שמספקת שירותי ועד בית חיצוני מציין שכאשר ניהול הבניין מתבצע ללא מחויבות לעובדים או לבעלי מקצוע קבועים כמו בחברות ניהול ואחזקה ניתן להביא לחסכון ויעילות באחזקת הבניין. להבדיל מחברות אחזקה שעלות האחזקה של הבית המשותף משולמת מראש על ידי הדיירים כאן שירותי האחזקה משולמים רק בעת הצורך ובסיום מתן השירות על ידי בעל המקצוע.
מניסיון טוען אבי, "ועד בית זו עבודה במשרה מלאה. התפקיד של הוועד הנבחר זה לקיים את החלטות האספה לה הוא כפוף. ועד בית חיצוני גובה את מסי הועד לחשבון הבית המשותף, מפקיד תשלומים, מטפל בסרבני תשלום על פי החוק, מנהל ספר הכנסות והוצאות, מכנס אספות דיירים, מנהל ומפרסם פרוטוקולים ודוח חצי שנתי וכמו כן, מפקח ומתנהל מול ספקים ונותני שירותים לבית המשותף"
לאור העובדה שוועד בית חיצוני מקבל תשלום של דמי ניהול בלבד, העלות של ניהול בניין בשיטה זו אמורה להיות זולה יותר מניהול באמצעות חברת ניהול.
חשוב לדעת! כשעוברים לניהול חיצוני בין אם מתחזק או ועד בית חיצוני בתשלום, עדיין רצוי שיהיה נציג ועד בית מטעם הדיירים שיפקח ויהיה בקשר ישיר עם החברה החיצונית.
היתרונות של ניהול ועד בית על ידי גורם חיצוני
- מקצועיות וניסיון – חברות ניהול ואחזקה אשר פועלות במספר בניינים מעסיקות עובדים מקצועיים המכירים את מערכות הבניין ואת דרכי הטיפול בתקלות השונות.
- חסכון זמן – העסקת ועד בית חיצוני משחררת את נציגי הדיירים מטיפול באחזקת הבניין והעיסוק בגביית דמי ועד בית ושאר העיסוקים הגוזלים זמן רב. בנוסף עיקר הפעילות בבניין מבוצעת בשעות היום בזמן שאנשים נמצאים בעבודה, מעט מאוד נציגי ועד בית עצמאיים יכולים לתרום מזמנם בשעות היום וחברת ניהול לוקחת את האחריות הזו על עצמה.
- גוף שלישי שלא גר בבניין וכך פחות לא נעים לו להעיר לשכנים על ניקיון, אי תשלומים וכו'. בכך שוועד בית חיצוני הוא אובייקטיבי קל לו יותר לגשר ולפתור סכסוכי שכנים.
- תגובה מהירה יותר לטיפול בתקלות – מטבע הדברים חברות ניהול בנויות לתת מענה בזמן קצר, על ידי הפעלת מוקד טלפוני והעסקת עובדי אחזקה קבועים שיכולים מענה בזמן קצר.
החסרונות של ועד בית חיצוני
- יש עלות כספית – חברות ניהול קיימות כדי להרוויח כסף ולכן דמי ועד הבית יהיו גבוהים יותר ויכללו את דמי הניהול לחברת האחזקה שעשוי להיות גבוה ב- 100 ₪ ויותר לכל דירה.
- במידה ואין נציגות מתפקדת של הדיירים בוועד הבית קיימת תלות בחברת הניהול.
לפי סקר של דן אנד ברדסטריט שיעור הבניינים המשותפים המעסיקים חברת ניהול ואחזקה נאמד בכ-20% (כ-40 אלף בניינים). שאר הבניינים המשותפים (כ-160 אלף בניינים) פועלים בעיקר באמצעות ועד בית עצמאי.
בשורה התחתונה – חייבים שיהיה ועד בית לבניין!
איכות החיים בבית משותף מושפעת לא רק מאופי יחסי השכנים וטיב הדירות, אלא גם מאופן ניהול הבית המשותף. לאחזקת הבניין יש השלכות גם על מחירי הדירות, המושפעות מנראות הבניין וחזותו ואיכות תחזוקת המערכות שבו.
לכן בבניינים בהם ועד הבית אינו מתפקד בצורה טובה או אין ועד בית מחירי הנכסים יהיו נמוכים ביחס לבניין דומה שמנוהל ומתוחזק טוב ויש הקפדה על הניקיון ושמירת הרכוש המשותף. ועד הבית הוא נכס של הבניין ובמקרים בהם הדיירים אינם רוצים לנהל את הבניין באופן עצמאי או לא מעוניינים לנהל לבד או ברמה נמוכה הפתרון שעומד לרשותם הוא מעבר לניהול על ידי ועד בית חיצוני.
נכתב בשיתוף אבי דוד – VIP פלוס ניהול בתים משותפים
אולי יעניין אותך
מאמרים דומים
יתרונות וחסרונות בהעסקת חברת ניהול לבית משותף
הבתים המשותפים החדשים של היום אינם דומים לבתים שנבנו בעבר. הטכנולוגיות הרבות ששולבו במרוצת השנים מאפשרות מידה רבה מתמיד של נוחות וביטחון: חדרי לובי יוקרתיים, מספר מעליות, מערכות אבטחה, מערכות פינוי פסולת ועוד. חלפו הימים שבהם כל שצריך היה לדאוג למנקה, לגנן ומדי פעם לזיפות הגג.
ניהול הבית המשותף באמצעות חברת ניהול
לוועד הבית תפקיד חשוב בניהולו ובתפעולו של הנכס המשותף. תפקיד ועד הבית הפך עם השנים ל"תיק" שנושא עמו כאב ראש לא קטן.