שאלה שמטרידה את כלל ועדי הבתים היא האם מותר להם לפרסם בבניין את שמותיהם של בעלי חוב לוועד הבית, אלו אותם דיירים שמעכבים ודוחים את הסדרת התשלום וכל השיחות וההודעות שעברו אליהם לא עזרו. מתוך תקווה שהפרסום ברבים ייצור לחץ עליהם לחץ חברתי ויגרום להם לשלם את החוב.
הסוגיה שבה מתלבטים חברי ועד הבית היא האם פרסום שמות של חייבים בפומבי יש בה לפגוע בפרטיות של אותו דייר מחד ומאידך אי הבאת מצב הגבייה לידיעת הדיירים פוגע בזכותם לדעת ולהתעדכן במצב הכספי הבית המשותף.
איך מתייחס החוק לנושא?
הגדרת תפקידו וסמכויותיו של ועד הבית מוקנה לו מתוקף חוק המקרקעין. כמו כן החוק קובע שנציגות הבית המשותף (ועד הבית) "משמש כמורשה של כל בעלי הדירות בכל עניין הנוגע להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף" מכאן שוועד הבית מבצע את תפקיד גביית התשלומים בשם כלל הדיירים וזאת כדי לאפשר את החזקתו וניהולו של הבית המשותף באופן תקין ורציף. בנוסף קובע החוק כי כל בעל דירה חייב בתשלום לוועד הבית והדבר לא נתון לבחירה.
התקנון המצוי (הנספח לחוק המקרקעין) מגדיר את הדרישות לניהול הכספים והחשבונות של הבית המשותף על ידי הגזבר:
- ניהול ספר חשבונות לבניין של הכנסות והוצאות.
- עריכה והצגה של מאזן הכנסות והוצאות אחת לשישה חודשים
- ועד הבית נדרש לאפשר לכל בעל דירה עיון בכל עת בדוחות הכספיים ובכל מסמך הקשור לדין וחשבון הכספי של הבניין.
מחוק המקרקעין והגדרותיו ניתן ללמוד כי מוטל על ועד הבית והגזבר לפעול בשקיפות מול בעלי הדירות בכל הקשור לניהול והחזקת הרכוש המשותף כל שכן בעניינים כספיים של הבניין. החוק מגדיר באופן מפורש דרישה לפרסום והצגת דוח כספי עיתי לידיעת הדיירים.
דוח כספי במהותו מציג נתונים של: הכנסות, הוצאות, חייבים לוועד וחובות של הוועד. לא ניתן להשמיט מרכיב של חייבים מהדוח והוא נדבך מהותי בדוח הכספי. כפועל יוצא מכך פרסום דוח כספי בפני כלל הנוגעים בדבר (דיירי הבית המשותף) המפרט את סך ההכנסות (דירות ששילמו) ומצב הגבייה תואמת לרוח החוק ובהתאם יש מקום להציג נתונים של חובות לבית המשותף שמקורם בדיירים שלא שילמו את דמי ועד הבית.
חשוב להבין כי קיימת שותפות ואחריות בין כלל בעלי הדירות בניהול ועד בית והבניין אשר מתופעל על ידי ועד נבחר ומתוקצב מהחשבון המשותף. מכאן שחוב לחשבון הבית המשותף אינו עניין פרטי של דייר למול ועד הבית בלבד חשבון זה אינו חשבון פרטי של ועד הבית אלה של הבית המשותף, בנוסף לכך קיימת זכות לכל דייר להתעדכן במצב הניהול הפיננסי של הבניין כולל עדכון מי שילם את חובותיו ומי לא עשה זאת והינו חייב לחשבון המשותף.
בהתאם לכך אין בפרסום של שמות חייבים וסרבני תשלום סוג של פגיעה בפרטיות של אותו אדם היות והוא חב לחשבון המשותף של הבניין והפרסום נועד לעדכן את כל בעלי העניין.
כוחו של הפרסום
פעולה של פרסום באופן פומבי של סטאטוס מצב הגבייה של דמי ועד הבית, מציג לכל הדיירים ובעלי העניין לא רק את תמונת מצב של המצב הכספי אלה גם את החייבים לוועד הבית.
אנשים מטבעם לא אוהבים להרגיש "פראיירים", פרסום דין וחשבון כספי לדיירים של הבית המשותף מחזק אצלם את האמון בוועד הבית כי יש שליטה בניהול הכספי ומפחיתה אצלם את תחושת חוסר ההגינות שרק הם כביכול בין הדיירים המשלמים.
מתן פומביות ושקיפות של נושא החייבים יש בה כדי לצור לחץ חברתי על אותם חייבים, עצם הידיעה שכל הדיירים מצויים בפרטים עשויה לגרום לאותם חייבים אי נעימות אשר תניע אותם להסדיר את חובם.
כיצד צריך ועד הבית לפעול?
המלצתי בעניין היא ברורה. יש להביא לידיעת כלל הדיירים על ידי פרסום בלוח המודעות של הבניין את מצב התשלומים לוועד הבית. כשם שאין מניעה לפרסם מי מהדיירים שילם את חובו כך אין מניעה לפרסם מי אילו שנשארו חייבים בתשלום ועד בית.
דרך יעילה שתסייע לוועד הבית לצור אווירה של הוגנות ושקיפות היא פרסום של דוח גבייה באופן שגרתי ובמועדים קבועים לאורך השנה (לדוגמא: בכל סוף רבעון) כך שהדיירים יורגלו לנורמה כי ההתנהלות הכספית היא גלויה ומשותפת לעיני כל ופרסום של חייבים לא ייתפס כדבר חריג, ויש בו להפחית את החיכוך והטענות שעלולות לעלות "למה מפורסם בבניין מי חייב בתשלום לוועד הבית?".
כאמור אין מניעה מוועד הבית לעדכן ולפרסם לדיירי הבניין מי הם החייבים בתשלומים בין אם זה באופן תקופתי בלוח המודעות וגם אם בחר לפרסם זאת באופן חד פעמי בכל עיתוי אחר. חוב לוועד הבית הוא חוב לקופה המשותפת ואינו עניין אישי רק של ועד הבית אלה עניינים של כלל בעלי הדירות.
- המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
סרטון – האם לפרסם מי חייב לוועד הבעת
מאמרים דומים
איך לנהל נכון את ענייני הכספים בבית המשותף?
תלונות רבות מופנות כל שנה כנגד נציגי ועדי בתים למפקח על רישום המקרקעין , אגודה לתרבות הדיור ובפורומים משפטיים בטענות לאי סדרים בניהול כספי הבית המשותף. בדרך כלל טענות אלו עולות במקרים של החלפת ועד הבית כאשר הנציגות החדשה אינה מקבלת לידיה קופה מלאה בהתאם לנתוני הגבייה או שמתעורר חשד לאור חוסר בדוחות כספיים. וגם כאשר הדיירים מרגישים שרמת התחזוקה של הבניין אינה תואמת את התקציב השנתי.
איך לחשב את תשלום ועד הבית?
איכות החיים בבית משותף נתונה להשפעה מהתקציב הקיים בידי הדיירים לאחזקת הבניין. אלו שיש בידם תקציב המותאם לאחזקה נכונה של מתקני הבניין והרכוש המשותף כמו להעסיק בעלי מקצוע מיומנים, שירותי ניקיון מקיפים ולרכוש ציוד לבניין לרווחת הדיירים ייהנו מאיכות חיים גבוהה יותר מדיירי בניין עם תקציב נמוך שאינו מספק ומתקיימת אחזקה מינימלית בבניין.