נזקים במבנים של צנרת מים הינם מקרים שכיחים, נזקי צנרת מתרחשים בבניינים לאור תכונת ההתפשטות של מים לכל כיוון כך שנזק מים בדירה אחת עלול להתפשט ולגרום לנזקים גם לדירות שכנות ולרכוש המשותף בבניין.
נזקי מים נגרמים לרוב כתוצאה מפיצוצי צנרת, הצפות ביוב. הנזקים ניכרים בעיקר במבנה, בציוד ובתכולה, וגורמים לשיבוש החיים בבניין.
המקור לנזקי צנרת בבית משותף
נזקי מים ברכוש המשותף עלולים להיגרם באופן ישיר ובאופן עקיף:
באופן ישיר
אירוע נזק שמתרחש בתחום הרכוש המשותף של נזקי רטיבות שנגרמים כתוצאה מליקויים ברכוש המשותף של הבניין, כמו צנרת המים המשותפת, שוחות הביוב, צנרת המקלט ועוד.
האחריות לתיקון הנזק היא על ועד הבית.
באופן עקיף
במידה ומקור הרטיבות נובע מאחת הדירות בבניין (רכוש פרטי): בצנרת המים, הביוב, בשכבת האיטום בחדר האמבט, מטבח או דוד מים. והמים התפשטו מהדירה וגרמו נזק לרכוש המשותף.
האחריות לתיקון הנזק ברכוש המשותף היא על בעל הדירה.
במידה ובעל הדירה שגרמה לנזק רכש כיסוי ביטוחי מסוג צד ג' מתאים, התביעה תשולם ע"י חברת הביטוח של בעל הדירה.
מהו ביטוח נזקי צנרת לבניין משותף?
ביטוח נזקי צנרת מספק כיסוי לנזקים שנגרמו למבנה ו/או לתכולה עקב אירוע של פיצוץ צנרת מים, דליפה מהצנרת, סתימה של צינורות, הצפות של ביוב או ממרזבים, ניתוק של צינור גמיש ואירועים אחרים המפורטים בפוליסה.
הכיסוי כולל מימון לתיקון ושיקום הנזקים שנגרמו למבוטח, כיסוי לנזקי צד ג', ושירותי שרברבות למקרי חירום. מקרים רבים של אירועי נזקי צנרת בישראל הם מקרי חירום שמשבשים את איכות החיים בבניין.
ביטוח מבנה לבניין משותף לרוב כולל, באופן מובנה גם כיסוי לנזקי צנרת. במקרים של נזק לרכוש המשותף כתוצאה מנזקי צנרת באחת הדירות, הרכוש המשותף בבניין מכוסה במסגרת הביטוח, ואף ועד הבית יכול לבחור לתבוע את בעל הדירה בגין הנזקים.
במידה ובעל הדירה שגרמה לנזק רכש כיסוי ביטוחי מסוג צד ג' מתאים, התביעה תשולם ע"י חברת הביטוח של בעל הדירה.
לאור השכיחות של נזקי צנרת במבנים מומלץ לוועד הבית להעביר את המידע ולהמליץ לבעלי הדירות על ביטוח נזקי צנרת, שיבטיח ראש שקט לכלל הדיירים.
מסקר שנערך בשנת 2020 עולה שכ-10% מהדירות המבוטחות בישראל סופגות בכל שנה נזקי צנרת. כאשר נגרם נזק כלשהו בצנרת עלול להיגרם נזק משמעותי למבנה (קירות, רצפה, תקרה) ולתכולה (ריהוט, שטיחים, מכשירי חשמל וכד').
הטיפול במקרי חירום יכול להתבצע באמצעות אינסטלטור מטעם חברת הביטוח או באמצעות אינסטלטור פרטי, בהתאם למסלול שנקבע בעת רכישת הכיסוי. ביטוח במסלול שרברב פרטי הוא במרבית המקרים יקר יותר.
יש לדעת כי בביטוח נזקי צנרת קיים סעיף השתתפות עצמית.
מדוע ועד בית צריך לדאוג לביטוח נזקי צנרת לבניין?
בניגוד למקובל לחשוב, שכיחות של אירועי נזקי צנרת מתרחשים לא רק בבניינים ישנים אלא גם בבניינים חדשים.
כמו כן לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נכוון ליולי 2020 היו 2.7 מיליון דירות ויחידות דיור בישראל, מתוכן כ-60% מבוטחות בביטוח דירה מסוים (1.6 מיליון דירות), בעוד שכ-40% (1.1 מיליון דירות) אינן מבוטחות בביטוח דירה.
לכן, לוועד הבית יש אינטרס לבטח את הבניין בביטוח נזקי צנרת היות ולא יכול לוודא מעבר לכל ספק שכל בעלי הדירות בבניין ביטחו את דירותיהם בכיסוי לנזקי צנרת במסגרת ביטוח דירה.
עלות נזקי צנרת בבניין משותף יכול נוע מכמה אלפי ₪ בודדים ועד לכמה מאות אלפי ₪. בבניין משותף נפוצים מקרי התפשטות של מים למקומות נמוכים בהם פירי מעליות אשר זליגה של מים אליהם גורמים להשבתה של פעולת המעלית ונזקים לחלקים אלקטרו מכאניים שעלותם גבוהה.
מה עושים במקרה שיש אירוע של נזק צנרת מים?
במקרים של רטיבות בבניין, מומלץ לפנות מיד לסוכן הביטוח שלך או לחברת הביטוח לטובת הטיפול בתביעה.
אולי יעניין אותך
מאמרים דומים
איזה ביטוח צריך לעשות לבית המשותף
ביטוח הבית המשותף הוא נושא שרוב הדיירים לא מקדישים לו את תשומת הלב הראויה . חשוב לדעת שבבית משותף עלול בעל דירה להיתבע משפטית בגין נזק שאירע כתוצאה מליקוי או משימוש חריג בדירתו שגרם נזק לרכוש המשותף לכל הדיירים או לדייר אחר. הנזק יכול להיות נזק גוף או נזק ברכוש.
ביטוח חבות מעבידים בבית משותף
אחזקת הבית המשותף ומערכותיו דורשות מוועד הבית להתקשר עם נותני שירותים שונים כגון: מנקה, גנן, אב-בית, חברת ניהול ואחזקה ועוד שלל של בעלי מקצוע שונים. אמנם מדובר בהיקפי עבודה מצומצמים ומקומיים אך לא תמיד קיימת מודעות של נציגי ועד הבית כי מעמדם יכול להיחשב כמעביד לכל דבר ועניין.