המוסד המוסמך בבית משותף לקבלת החלטות של הדיירים בנושאים הקשורים לניהול הבניין, אחזקתו ובכל נושא אחר היא אספת הדיירים, כל שכן החלטות לגבי גובה דמי ועד הבית.
כאשר ועד הבית מבקש לשנות את דמי הוועד החודשיים עבור אחזקת הבניין, נדרש לקבל את הסכמת הדיירים במסגרת האספה.
אספת דיירים – הפרלמנט של הבית המשותף
אספת הדיירים היא המוסד העליון של הבית המשותף, היא בית המחוקקים של הבניין. באספה מתקבלות ההחלטות הנדרשות עבור ניהול הבניין ואחזקתו וכל נושא אחר הקשור לרכוש המשותף. ועד הבית הוא למעשה הגורם הניהולי והמבצע ופועל בהתאם להחלטות אספת הדיירים.
בהתאם לחוק זהו המקום היחידי בו מתקבלות החלטות, ולכן כל הדרכים העוקפות כמו: החתמת דיירים על רשימה, קבלת אישור בטלפון וכו' אינן תקפות ולא יכולות להחליף החלטה שהתקבלה באופן תקין ומסודר באספה. בהתאם לכך החלטה על שינוי של דמי ועד הבית צריכה להיקבע במסגרת אספת הדיירים.
איך מזמנים אספת דיירים באופן תקין?
על מנת לקבוע את דמי ועד הבית באספת דיירים נדרשים להתקיים שני תנאים:
תנאי ראשון – כינוס חוקי של אספת דיירים
תנאי שני – החלטה של הדיירים על שינוי דמי הוועד צריכה להתקבל ברוב רגיל באספה.

קיום אספת דיירים חוקית
ועד הבית הוא הגורם שקובע את מועד האספה ועליו להודיע עליה לפחות 4 ימים קודם. את ההודעה על מועד האספה עליו למסור אישית לכל דייר ודייר במידה ורוצה לקיים את האספה תוך 4 ימים. במידה ויפרסם הודעה כתובה במקום בולט (לוח המודעות בבניין) תחשב ההודעה כאילו התקבלה ביום שאחרי ולכן מועד האספה יתקיים רק לאחר 5 ימים מרגע פרסום המודעה. ברוב המקרים אין דחיפות לקיים את אספת הדיירים, לכן יעשה נכון ועד בית אם יפרסם באופן מובלט וגם יעדכן במכתב בתיבות הדואר את כלל השכנים בפרק זמן ארוך יותר טרם קיום האספה ובכך ימנע מזימון לא חוקי.
החוק מגדיר אספה חוקית בה נכחו לפחות מחצית מבעלי הדירות. בנוסף מאפשר החוק להודיע לבעלי הדירות כי אם לא יהיו נוכחים מחצית מבעלי הדירות בשעה שנקבעה האספה, תתקיים האספה בשעה אחרת באותו יום וכל מניין של משתתפים יהיה בה חוקי.
לדוגמה: "אם בשעה 19:00 לא יהיו מחצית מבעלי הדירות אזי האספה תחל בשעה 20:00 עם בעלי הדירות שיהיו נוכחים וכל החלטה שתתקבל תהיה חוקית ותחייב את כלל הדיירים".
קבלת החלטת הרוב באספת דיירים
הזכות להצביע באספה נתונה לבעל דירה בלבד או מיופה כוח מטעמו שהגיע לאספה עם ייפוי כוח והציג אותו ליו"ר האספה ולשאר הנוכחים. חשוב לדעת כי לשוכר אין זכות להשתתף בקבלת ההחלטות באספת דיירים ולכל בעל דירה יש זכות הצבעה אחת בלבד.
החלטה מתקבלת ברוב רגיל כאשר תומכים בה מחצית ועוד אחד מהנוכחים בהצבעה. במידה והקולות שקולים , הקול המכריע הוא יו"ר האספה. יש לשים לב שלא בהכרח יושב ראש האספה הוא ועד הבית, כך שכדי לשלוט בהחלטות שלכם כוועד הבית דאגו לכך שאתם נבחרים לתפקיד יו"ר אספת הדיירים.
הצעדים הנכונים לקביעת דמי ועד הבית
- יש לזמן אספת דיירים באופן מסודר וחוקי. הודיעו על כך בפרק זמן סביר לפני המועד.
- דאגו כוועד הבית למינוי שלכם כיו"ר האספה, כך תוכלו להשפיע על קבלת החלטות במצב של שוויון קולות.
- יש לסכם ולתעד את כל ההחלטות בפרוטוקול ולפרסם לכל הדיירים בייחוד את נושא שינוי גובה דמי ועד הבית.
- כדי לקבל את הסכמת הדיירים, מומלץ טרם האספה לפרסם להם את תחזית ההוצאות של הבניין לשנה הקרובה ואת מסגרת התקציב הנדרשת, כך יתאפשר לכל דייר להבין את הבסיס לקבלת ההחלטה,, דבר שיחסוך לוועד הבית זמן להסביר ולשכנע.
סרטון – איך קובעים את דמי ועד הבית
מאמרים דומים

תשלום ועד בית
התשלום לוועד הבית נועד לממן את הוצאות האחזקה והניהול של הבית המשותף. דמי ועד הבית נקבעים ומתחלקים בין בעלי הדירות בהתאם ליחס שבין שטח רצפת הדירה

איך לחשב את תשלום ועד הבית?
איכות החיים בבית משותף נתונה להשפעה מהתקציב הקיים בידי הדיירים לאחזקת הבניין. אלו שיש בידם תקציב המותאם לאחזקה נכונה של מתקני הבניין והרכוש המשותף כמו להעסיק בעלי מקצוע מיומנים, שירותי ניקיון מקיפים ולרכוש ציוד לבניין לרווחת הדיירים ייהנו מאיכות חיים גבוהה יותר מדיירי בניין עם תקציב נמוך שאינו מספק ומתקיימת אחזקה מינימלית בבניין.