מערכת חימום המים הסולרית המותקנת בבתים משותפים היא מערכת סגורה ומשותפת לכלל הדיירים שמותקנת על הגג המשותף. למערכות מים סולאריות יש יתרונות רבים שבאים לידי ביטוי במראה גגות נקי ואסתטי, בעלויות תפעול ותחזוקה נמוכות ובשמירה על איכות הסביבה.
בשנים האחרונות הוצבו מערכות סולאריות מרכזיות לחימום מים על גגות בניינים רבים, מערכות שמחליפות את דודי השמש המסורתיים שמחוברים לכל דירה בנפרד ותופסים שטח רב בגג הבניין. מערכות אלו מאפשרות חימום מים בכמויות גדולות. המערכת הסולארית מורכבת מחוות קולטי שמש מרכזית על הגג, והיא מחממת דרך מחליף חום מְכל מים גדול או דוודים דירתיים רבים. במערכת זו יש הפרדה בין המים שבקולטי השמש (מעגל חימום המים) למים שבמעגל הצריכה.
מערכות סולאריות מרכזיות נקראות גם מערכות מאולצות, היות שהן דוחפות ומאלצות את המים להגיע ליעדן, גם אם הוא מרוחק מאוד או נגד הכיוון הטבעי. מה שמאפשר את זרימתם של המים במערכות אלו הוא משאבת סחרור מים שתפקידה להעביר את המים החמים מהדוודים, ועדיין לאפשר למים להתחמם בדרך אפקטיבית וחסכונית.
במערכת סולארית מרכזית קיימים מספר מרכיבים שאינם קיימים במערכת סולארית דירתית רגילה, למשל משאבת סחרור של המים החמים מהקולטים אל הדוודים בקומות, מְכל התפשטות לוויסות לחצים, לוח פיקוד שאחראי על תפקוד תקין של המערכת, וחיישנים שאחראים לדעת מה הטמפרטורה בכל רגע נתון בקולטים ובדוודים.
תחזוקה של מערכת סולארית מרכזית בבניין
מערכת סולארית מרכזית שמורה ומתוחזקת באופן תקין אמורה להאריך ימים כ-15 שנה ואף יותר. כדי ליהנות ממים חמים כל השנה חשוב לבצע מספר פעולות תחזוקה למערכת אשר יבטיחו את תקינותה ואת חימום המים באופן יעיל.
ניקוי צנרת – עם הזמן מצטברים בתוך הצנרת חול וחלודה. מצב זה גורם לכך שתהליך חימום המים יהיה אִטי יותר, ומכאן שהמים המגיעים לדירות יהיו בטמפרטורה נמוכה מהמצופה. בקיץ מצב זה כמעט ואינו מורגש, אך בחורף, כאשר מעונן והשמש יוצאת רק לפרקים, הנושא הוא חיוני. מעבר לכך, החלודה והבוץ מקצרים בהרבה את חיי המערכת.
מומלץ להזמין פעם בשנה בעל מקצוע לניקוי הצנרת, בעיקר לפני החורף, שבו יש שימוש מָסיבי במים חמים. מדובר בטיפול מקצועי, וחשוב שיטפל במערכת מומחה לעניין, היות ואם ייכנס אוויר למערכת הדבר יפגע בפעילותה ויידרשו פעולות לשחרור האוויר הכלוא. שטיפת המערכת הסולארית כוללת ריקון של המים בקולטים, שטיפה בלחץ עד להוצאת כל הבוץ והלכלוך שהצטברו, מילוי מחדש של המערכת במים וסגירתה.
שטיפת קולטים – בחודשי הקיץ רצוי מאד לשטוף את זכוכיות הקולטים לפחות פעם בחודשיים כדי להסיר מהן את האבק. זאת כדי שיכולת קליטתם תהיה מְרבית. פעולה זו ניתן לבצע באופן עצמאי באמצעות צינור מים, ללא סיוע של איש מקצוע.
סיבות נפוצות לאי חימום מים במערכות סולאריות מרכזיות
הצטברות של אבנית ומשקעים – גורמת לקשיים בסחרור מים חמים מהדוד לקולט וחזרה אל הדוד, כך שהחימום אינו יעיל.
דליפת מים בצנרת – גורמת לירידה בלחץ המים במערכת, ובהתאם פוגעת בתהליך החימום שלהם.
משאבת סחרור לא עובדת – למשאבה שני תפקידים מרכזיים: הראשון הוא שמירה על טמפרטורה סדירה של המים, והשני – מניעת חיידקים ופטריות במים. המשאבה חיונית במיוחד, ופעילותה מונעת מים מלוכלכים, עומדים, שבהם חיידקים שעלולים להזיק לבריאות. כאשר המשאבה לא עובדת, הדבר יכול לנבוע מכך שלוח פיקוד המשאבות אינו תקין או שהמשאבה אינה תקינה, ויידרש טיפול של איש מקצוע.
קולטי שמש מלוכלכים – מפחיתים את יעילות החימום של המים במערכת. הדבר יורגש בעיקר בימים מעוננים ללא שמש. יש לבצע שטיפה של הקולטים במים וניגובם.
מאמרים דומים
תחזוקה של מערכות מים בבניין
הצריכה הממוצעת לאדם בישראל היא 88 מ"ק לשנה. גם בבית המשותף המים מהווים עבורנו מרכיב חיוני בתפקוד הבניין, ואנו משתמשים בהם לצריכה פרטית, להשקיה וגם לכיבוי שרפות. בהתאם לשימושים השונים במים קיימות בבניין מערכות שונות וייעודיות שאחראיות להנגיש עבורנו את המים בהתאם לצרכים השונים.
מערכות גז בבתים משותפים
הגז הביתי (גפ"מ גז פחמימני מעובה) הוא אחד ממוצרי הצריכה הבסיסיים בישראל. הוא משמש – בעיקר להפעלת תנורי בישול, להסקה ולחימום מים. הגז מובל לבתים המשותפים על ידי חברות גז מורשות בישראל, אשר פועלות בפיקוח משרד התשתיות. הגז מסופק לכולן מאותם מקורות (בתי הזיקוק וקצא"א), כך שהגז המסופק לצרכנים זהה, ומדובר באותו מוצר ובאותה איכות.