בבתים משותפים מטבע הדברים ישנה תנועה רבה של עוברים ושבים, החל מהדיירים, דרך מבקרים מטעמם או בעלי מקצוע, וגם בעוברי אורח או עובדים של חברת האחזקה. ברוב המקרים שטחי הבית המשותף פתוחים וניגשים לכל ללא מגבלות.
בהתאם לכך עלולים להתרחש מקרי אסון כמו החלקה במדרגות, היתקלות באובייקט או חפץ כלשהו ברחבי הבניין, נפילות וכו'. לצערנו מקרה אסון קורים כפי שאירע בשנת 2010, שבה פעוט בן שנתיים בירושלים נהרג לאחר שדלת פלדה נפלה עליו בחדר המדרגות של הבית המשותף. לאחר המקרה שכנים דיווחו כי התריעו בזמנו שיש לסלק את הדלת שהונחה שעונה על קיר המדרגות ודבר לא נעשה.
במקרים אלו ועד הבית והדיירים חשופים לתביעות, כאשר עוסקים בתביעות גוף לרוב מדובר בעלויות כספיות גדולות בגובה של מאות אלפי עד מיליוני שקלים. כך שעלולות לגרום לדיירים להוצאות גבוהות וחריגות.

מה כולל ביטוח צד ג' לבית משותף?
ביטוח צד ג׳ לבית משותף מספק הגנה לוועד הבית ובעלי הדירות מפני הסיכונים לנזקי רכוש וגוף בבניין משותף מפני תביעות של צדדים שלישיים. דיירי הבית מוגדרים כצד ג׳ כאשר חברת הביטוח מתחייבת לטפל בכל תביעה שתוגש נגד דיירי הבית המשותף במסגרת פוליסת הביטוח.
בהתאם לפקודת הנזיקין (1968) לפיה עוולות אזרחיות שעושה אדם כלפי אדם או חברה במעשה או במחדל. העוולות העיקריות מבחינת דיני הביטוח הן עוולות בהן יש רשלנות והפרת חובה שבחוק. פוליסות הביטוח המבטחות את אחריותו החוקית של המבוטח כלפי נזק לצד ג', ומבטחות בין היתר את אחריות המבוטח אם פעל ברשלנות או שהפר הוראה חוקית.
בהתאם לפקודת הניזיקין בהקשר של ביטוח צד ג' לבית משותף, הינו שדייר / אורח יכול, רשאי וזכאי להגיש תביעה כנגד הבית המשותף כולל בעלי הדירות ודייריו, באם נגרם נזק לגופו או לרכושו הפרטי בשטח הרכוש המשותף, אך חובה יהיה עליו להוכיח רשלנות מצד המבוטח שבגינה נגרם לו הנזק.
כדי להמחיש מתי אירוע ביטוחי רלוונטי לצד ג' בבניין ניקח לדוגמא שני מקרים:
ילדה שמשחקת ורצה בחניה של הבית המשותף, נופלת ושוברת את היד כי השרוכים בנעליה היו פתוחים – זהו מקרה בו אין רשלנות מצד המבוטח ולכן גם אם תתקבל תביעה כנגד הבניין – חברת הביטוח תדחה אותה מאחר ואין רשלנות של ועד הבית או דיירי הבניין.
כל שכן ילדה שרצה בחניה של הבניין, נופלת ושוברת את היד כי נפלה לבור פתוח או נתקעה במפגע לא תקין, יש כאן עילה לתביעה והאשמה ברשלנות מצד הבניין שדייריו לא דאגו לתקן או להסיר המפגע וכתוצאה מכך נפגעה הילדה.
חשוב לדעת!
- רוב פוליסות ביטוח צד ג' בסיסי לבתים משותפים אינן מכסות נזקים שייגרמו כתוצאה מהרכוש המשותף לשטחים מסחריים, אולם ישנה אפשרות לרכוש הרחבה לביטוח שטחים מסחריים ובכך להיות מוגנים גם במקרה וייגרם נזק לשטח מסחרי.
- הביטוח מכסה גם נזקים שנגרמו לדירות בבניין אם מקור הנזק הוא הרוכש המשותף ומדובר מרשלנות של הבניין.
ביטוח צד ג' בסיסי לא מכסה מקרה ביטוחי שאירע לעובדים בבית המשותף כמו מנקה, גנן, טכנאי מעליות או איש אחזקה ש הבניין. הביטוח חל רק על דיירי הבניין וכל מי שמבקר בבניין. כדי לבטח את העובדים בבניין יש לעשות ביטוח חבות מעבידים.
מאמרים דומים

נבחרת לתפקיד ועד הבית? כדאי שתדע שיש לך אחריות אישית
ועד הבית לפי חוק המקרקעין אחראי לתחזק ולנהל את הרכוש המשותף. תפקיד ועד הבית בישראל הינו תפקיד התנדבותי, נציגי ועד הבית שנבחרים באספת הדיירים מקדישים זמן עבודה ומרץ רב לטובת הבית המשותף וכלל הדיירים.

ביטוח חבות מעבידים בבית משותף
אחזקת הבית המשותף ומערכותיו דורשות מוועד הבית להתקשר עם נותני שירותים שונים כגון: מנקה, גנן, אב-בית, חברת ניהול ואחזקה ועוד שלל של בעלי מקצוע שונים. אמנם מדובר בהיקפי עבודה מצומצמים ומקומיים אך לא תמיד קיימת מודעות של נציגי ועד הבית כי מעמדם יכול להיחשב כמעביד לכל דבר ועניין.