אחזקת הבית המשותף ומערכותיו דורשות מוועד הבית להתקשר עם נותני שירותים שונים כגון: מנקה, גנן, אב-בית, חברת ניהול ואחזקה ועוד שלל של בעלי מקצוע שונים. אמנם מדובר בהיקפי עבודה מצומצמים ומקומיים אך לא תמיד קיימת מודעות של נציגי ועד הבית כי מעמדם יכול להיחשב כמעביד לכל דבר ועניין.
יחסי העסקה בין ועד הבית לעובדים בבית המשותף
כאשר ועד הבית של בניין מחליט שצריך להעסיק באופן ישיר מנקה מדרגות לטובת שמירה על הניקיון ועל ההיגיינה בבניין, חשוב שנציגיו ידעו שמעמדם הינו כמעביד מן המניין כלפי אותו אדם אשר התקשרו איתו לצורך עבודות הניקיון ומתקיימים יחסי עובד-מעביד ביניהם עם כל המשמעות הנובעת מכך.
פעמים רבות, במטרה להימנע ממצב בו נחשב ועד הבית כמעסיק ישיר וכדי להימנע מיחסי עובד מעביד עם נותני שירותים ועדי בתים מתקשרים עם חברות ניהול על מנת לקבל שירותי אחזקה וניקיון. חברות אלה מעסיקות ישירות עובדי אחזקה אשר מבצעים את משימות התחזוקה של הבניין. לרוב ועד הבית וחברת הניהול חותמים על הסכם התקשרות אשר קובע באופן מפורש שלא יתקיימו ביניהם יחסי עובד מעביד.
עם זאת אין הדבר יכול למנוע מאותם עובדים של חברות הניהול לתבוע את ועד הבית והדיירים. מבחינת אותו עובד, הוא יכול לטעון כי הוא היה למעשה עובד שכיר של ועד הבית, ולכן הוא זכאי למלוא זכויותיו לפי דיני העבודה.
מה קורה אם עובד אחזקה נפגע במהלך עבודתו?
תאונות עבודה קורות כל הזמן, גם אצל מנקה חדר המדרגות או הגנן שמועסקים על ידי וועד הבית המשותף או מועסקים ומפוקחים על ידי חברות הניהול.
עובד שנפגע יפנה לביטוח לאומי בתביעה לפיצוי, נכון שהביטוח הלאומי משלם פיצוי לעובד, אך לרוב סכום הפיצוי יהיה מוגבל לתקרה מסוימת.
בהמשך לתביעתו של העובד בבית משותף שנפצע את הביטוח הלאומי, הוא יכול לתבוע מוועד הבית ודיירי הבית פיצויים על טיפולים רפואיים, נכויות, אובדן כושר עבודה, אובדן השתכרות, עוגמת נפש שאינם משולמים על ידי המוסד ביטוח לאומי. סכומים אלו עלולים להגיע למאות אלפי ואף מיליוני שקלים (תלוי בחומרת הפגיעה והנזק).
ביטוח חבות מעבידים – פתרון להגנה על ועד הבית והדיירים
ביטוח חבות מעבידים לבית המשותף מכסה תאונות של בעלי מקצוע העובדים בתחומי הרכוש המשותף, כגון מנקה, גנן, שומר וכו'. הביטוח יכסה את ההפרש שבין הפיצוי שניתן על ידי הביטוח הלאומי לבין הסכום שייפסק לזכות העובד על ידי בית המשפט, כמו כן את ההוצאות המשפטיות והאחרות בניהול התביעה.
גם במקרה בו מועסקים עובדים אם באופן עצמאי כפרילנסרים או דרך חברות ניהול והם מגישים תביעה כנגד דיירי הבית המשותף פוליסת חבות מעבידים לבית המשותף מעניקה הגנה לדיירי הבית המשותף מפני תביעות של עובדים שהועסקו בבניין והוכרו בבית המשתף כעובדים של ועד הבית. יחסי עובד ומעביד אינם נקבעים רק על פי מבחן סוג ההתקשרות ואופייה. מנקה או גנן יכולים לא פעם לטעון שיש יחסי עובד – מעביד ובית המשפט עשוי להכיר בכך.
גם במקרים בהם אותו עובד / נותן שירות אחראי ודואג לבטח את עצמו, בעת אירוע ביטוחי חברת הביטוח שלו תוכל להגיש תביעת שיבוב נגד הבניין. לכן, גם אם לנותני השירות של הבניין יש ביטוח אישי, אין לראות בזה כפטור של ועד הבית מאחריות.
לא לעולם חוסן ותאונות עלולות להתרחש בתחומי הבית המשותף ולעובדי הבניין. פוליסות הביטוח המוצעות כיום בשוק אינן יקרות כלל והן מכסות עד 4 עובדים בבניין משותף בפוליסה אחת. כיסוי ביטוחי זה מקנה ראש שקט לוועד הבית ומקטין את החשיפה של הדיירים לתביעות שעלולות להסתכם בעלויות גבוהות.
מאמרים דומים
ביטוח צד ג' לבית משותף
בבתים משותפים מטבע הדברים ישנה תנועה רבה של עוברים ושבים, החל מהדיירים, דרך מבקרים מטעמם או בעלי מקצוע, וגם בעוברי אורח או עובדים של חברת האחזקה. ברוב המקרים שטחי הבית המשותף פתוחים וניגשים לכל ללא מגבלות.
ביטוח שטח מסחרי בבית משותף
בתים משותפים מהווים מתחמים אשר נעשה בהם שימוש רב וקיימות בהם תנועות רבות, החל מדיירי הבניין, דרך מבקרים מטעמם או בעלי מקצוע, וגם בעוברי אורח או עובדים (מנקה וגנן לדוגמא).